Taxele şi impozitele vor rămâne neschimbate anul viitor în Timişoara, potrivit proiectului de hotărâre al Primăriei, municipalitatea continuând angajamentul de a susţine activităţile culturale şi în 2024, menţinând cota 0 de impozitare pentru spectacole şi manifestări artistice.
Va urma o dezbatere publică pe această temă, după care proiectul va fi supus aprobării Consiliului Local.
Pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă aflate în proprietatea persoanelor fizice impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 0,10% asupra valorii impozabile. Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 1,3% asupra valorii impozabile.
Impozitul/taxa pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea sau deţinute de persoanele juridice se calculează prin aplicarea cotei de 0,10% asupra valorii impozabile a clădirii. Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea sau deţinute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 1,3% asupra valorii impozabile a clădirii. Cota taxei pentru servicii de reclamă şi publicitate este de 3%, arată un comunicat al Biroului de presă al Primăriei Municipiului Timişoara emis, vineri, AGERPRES.
Se menţin şi în 2024 scutirile de impozit pentru anumite categorii de imobile, beneficiari şi activităţi (persoane cu venituri mici, asociaţii care prestează servicii sociale, scutiri pentru persoanele care şi-au reabilitat termic imobilul).
Pentru a încuraja tranziţia către un transport nepoluant, pentru anul 2024, se propune o reducere a impozitului pentru mijloacele de transport hibride cu 50% iar pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe clădiri, pe teren sau pe mijloacele de transport, până la 31 martie, datorat pentru întregul an 2024, contribuabilii persoane fizice şi persoane juridice vor beneficia de bonificaţie.