Evenimentele de cultură gastronomică ‘Banat Brunch’ vor reîncepe în judeţul Timiş, din luna iunie, cu mâncare, prieteni şi poveşti prin care se vor descoperi şi redescoperi atracţii turistice rurale, tradiţii şi culturi bănăţene, prin intermediul gastronomiei.
Directorul executiv al Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului (APDT) în judeţul Timiş, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Timiş, Delia Barbu, a declarat, marţi, că evenimentele organizate în cadrul proiectului permit prezentarea satelor unor vizitatori, urmărind ca aceştia să înţeleagă importanţa consumului de mâncare locală şi a alimentelor cu specific local, să aprecieze valoarea resurselor locale, să considere zona rurală din România ca alternativă de concediu tip slow travel, să se deplaseze pe jos, cu bicicleta sau cu căruţa trasă de cai.
‘Evenimentele promovate folosesc bucătăria locală ca teaser şi atracţie, cu scopul de a crea şi dezvolta alternative economice pentru locuitorii din sate prin intermediul turismului sustenabil. Ne dorim ca în urma colaborării cu noi în cadrul ‘Banat Brunch’ aceştia să-şi dezvolte mici oferte turistice, de exemplu ture de căruţă, mic dejun la stână, degustări, vizite în sat, activităţi în gospodării locale. De asemenea dorim să-şi dezvolte producţia de alimente şi să devină potenţiali furnizori locali pentru pensiuni sau restaurante din zonele lor sau – prin producţia de artizanat şi meşteşuguri sub brand local – să continue tradiţia şi să le promoveze la evenimentele noastre sau la magazine din regiune’, a detaliat Delia Barbu.
Alături de partenerii din Asociaţia ‘My Transilvania’, APDT Timiş consideră că anumite elemente de patrimoniu imaterial, cum este cultura gastronomică, pot ajuta la păstrarea aspectelor pozitive din tradiţiile rurale şi pot deschide perspectiva pentru o reinterpretare creativă a celor care nu mai sunt contemporane. Evenimentele de cultură gastronomică nu au un scop patrimonial, ci încearcă să susţină dezvoltarea zonelor rurale prin promovarea produselor, reţetelor şi a culturii locale.
‘Aceste alternative au menirea să ajute la păstrarea peisajului cultural prin practicarea agriculturii la scară redusă, de către localnici, să oprească pierderea diversităţii de soiuri locale pentru diferite produse, dar şi să dezvolte turismul în regiune şi chiar să oprească mutarea populaţiei spre oraş sau alte ţări’, a punctat Delia Barbu.
Cele 12 evenimente programate în cadrul ‘Banat Brunch’ 2021 încep ‘La Sărbătoarea trandafirilor’ (Curtea, 5 iunie), urmat de manifestarea ‘Unde creşte Laleaua Pestriţă’ (Berini, 12 iunie), ‘La Şură’ (Dumbrava, 13 iunie), ‘În gospodărie la Tanti Emilia’ (Coşteiu de Sus, 19 iunie), ‘În gradină, pe deal’ (Pietroasa, 26 iunie), ‘La stâna La fântână’ (Margina, 3 iulie), ‘La căsuţe’ (Groşi, 17 iulie), ‘La Castel’ (Rudna, 7 august), ‘La stâna La fântână’ (Margina, 21 august), ‘La Casa Ferch’ (Deta, 28 august), ‘La căsuţe’ (Groşi, 4 septembrie), ‘La Şură’ (Dumbrava, 11 septembrie), ‘În gospodărie la Tanti Emilia’ (Coşteiu de Sus, 25 septembrie).
Evenimentele au fost programate de localnici, fermieri, mici producători sau meşteşugari, cu precizarea că, în cazul deteriorării situaţiei pandemice, ele vor suferi modificări care vor fi anunţate de APDT Timiş.