Rectorul Universităţii Politehnica Timişoara (UPT), Florin Drăgan, a declarat, joi, în cadrul Forumului strategic E3UDRES2, care are loc la Timişoara, între 18-21 octombrie, că instituţia academică a devenit una dintre cele mai puternice pe plan regional, în cei peste 100 de ani de la înfiinţare, în condiţiile în care consorţiul celor nouă universităţi europene promovează dezvoltarea oraşelor mici şi mijlocii şi a mediului rural din jurul acestora, pentru transformarea lor în regiuni inteligente şi durabile.
Hannes Raffaseder, iniţiator şi coordonator al E3UDRES2, a prezentat viziunea alianţei în ceea ce priveşte universitatea viitorului, subliniind necesitatea unei mai bune cooperări cu autorităţile şi cu mediul economic, concomitent cu promovarea unei noi culturi universitare, mai ancorată în realităţile regionale şi în oferirea de soluţii pentru societate.
Forumul strategic E3UDRES2, eveniment major al reuniunii de la Timişoara, s-a axat pe regiunile inteligente şi durabile St. Polten University of Applied Sciences (Austria), Instituto Politecnico de Setubal (Portugalia), Universitatea Politehnică Timişoara, Szent Istvan University Godollo (Ungaria), UC Leuven Limburg (Belgia), Vidzeme University of Applied Sciences (Letonia), Saxion University of Applied Sciences (Olanda), Fulda University of Applied Sciences (Germania) şi JAMK University of Applied Sciences (Finlanda), arată un comunicat al UPT remis, joi, AGERPRES.
Rectorul UPT le-a prezentat participanţilor la eveniment un scurt istoric al Şcolii Politehnice timişorene, cu eforturile depuse de autorităţi şi companii pentru înfiinţarea acesteia în urmă cu peste 100 de ani, a evoluţiei în timp a universităţii, a stadiului actual de dezvoltare a instituţiei şi a rezultatelor obţinute în cercetare, dar şi a proiectelor şi priorităţilor strategice de viitor, pe termen scurt şi mediu, multe dintre acestea fiind în perspectiva viitoarei Capitale Europene a Culturii.
Forumul strategic, moderat de preşedintele Senatului UPT, Radu Vasiu, a organizat sesiuni plenare şi sesiuni de lucru, urmărind în special definirea priorităţilor consorţiului E3UDRES2, discutarea domeniilor cheie pentru dezvoltarea alianţei, mai ales în contextul continuării proiectului finanţat din fonduri ale Uniunii Europene.
Proiectul şi-a atins până în prezent cu succes majoritatea obiectivelor şi se doreşte extinderea şi prelungirea acestuia pentru anii următori. Aşa cum şi-a asumat, alianţa inter-universitară se doreşte a fi un adevărat motor pentru dezvoltarea unor regiuni europene inteligente şi sustenabile.
În cadrul reuniunii, directoarea Centrului de Proiecte Timişoara, Alexandra Riegler, a prezentat principalele provocări şi proiecte privind anul 2023, când Timişoara va fi Capitală Europeană a Culturii, în timp ce Diana Andone, directorul Centrului de e-Learning al UPT a prezentat proiectul Spotlight Heritage Timişoara.
Nu în ultimul rând, în cadrul evenimentului, a avut loc ceremonia oficială de aderare la E3UDRES2˛ a Universităţii de Ştiinţe Aplicate Jyvaskyla, Finlanda, acordul fiind semnat de reprezentanţii tuturor celor nouă universităţi membre.