Acasă93Timiş: Fotbalistul Iosif Rotariu va deveni cetăţean de onoare al Timişoarei

Timiş: Fotbalistul Iosif Rotariu va deveni cetăţean de onoare al Timişoarei

Consiliul Local va decerna, de Ziua Timişoarei, şase titluri de Cetăţean de onoare al municipiului, printre cei care le vor primi numărându-se şi Teodor Stanca, un lider al mişcărilor studenţeşti antisovietice din anul 1956, două persoane deportate în Bărăgan în perioada regimului comunist – Petru Mirciov şi Cornelia Fiat, artistul plastic Silviu Oravitzan, dar şi fotbalistul Iosif Rotariu.

Această distincţie se acordă în semn de recunoştinţă pentru timişorenii care au contribuit la creşterea prestigiului oraşului, apărători şi luptători pentru libertate, artişti, sportivi sau alte personalităţi de marcă, a anunţat, marţi, Biroul de presă al Primăriei Municipiului Timişoara.

Teodor Stanca a fost un lider al revoltelor studenţeşti îndreptate împotriva invaziei sovietice din Ungaria, iar din 1989 a fost Parlamentul României şi lider marcant al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România.

‘Noi eram generaţia anului 1956, eram ‘copiii părinţilor noştri’, părinţi care, părăsind tranşeele celui de-al Doilea Război Mondial, întorcându-se acasă au găsit o ţară ocupată de o forţă străină (…), care au fost deposedaţi de agoniseala lor şi a înaintaşilor, care erau obligaţi să plătească cote aberante, după care nu mai rămâneau cu aproape nimic din ce să-şi întreţină familia. Părinţi care erau consideraţi duşmani ai regimului comunist şi care au fost obligaţi să ia drumul codrilor pentru a se apăra şi pentru a construi grupuri de rezistenţă armată, părinţi cu care comuniştii au umplut închisorile şi lagărele de exterminare de pe tot cuprinsul ţării’, a declara Teodor Stanca, pentru AGERPRES.

Petru Mirciov s-a numărat printre cele 44.000 de persoane deportate în Bărăgan de către autorităţile comuniste, iar după anul 1989 s-a afirmat în viaţa publică a oraşului ca preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deportaţi în Bărăgan (AFDB), filiala Timişoara.

Cornelia Fiat a fost, de asemenea, deportată în Bărăgan, iar după 1990 s-a afirmat în viaţa civică a Timişoarei, ca vicepreşedinte al AFDB Timişoara.

Cele trei personalităţi au promovat prin propria ţinută demnitatea, ca valoare socială şi, cu ei ca exemplu, întreaga societate românească a fost pusă în faţa valorilor sale morale şi istorice, argumentează municipalitatea timişoreană.

De asemenea, titlul va fi acordat şi artistului plastic Silviu Oravitzan, care a avut expoziţii de anvergură tot mai largă, începând cu anul 1968, lucrările lui ajungând în zeci de galerii prestigioase din marile oraşe ale lumii – Paris, Munchen, Geneva, Viena, New York, Manchester, Creta, Aachen, Lisabona, Meinz, Meisenheim, Luxemburg, Budapesta, Marsilia şi multe altele. Este de menţionată expoziţia de la Muzeul de Artă Catolică din New York, alături de Salvador Dali.

Fotbalistul Iosif Rotariu a avut merite sportive excepţionale, prin care a contribuit la promovarea municipiului Timişoara în lume şi rămâne în amintirea iubitorilor de fotbal, el făcând parte din ‘Naţionala de aur’ la Campionatul Mondial de Fotbal din Italia, în 1990, când a reuşit să-l blocheze pe Diego Armando Maradona.

Ignaţ Iosif Fischer, în vârstă de 96 de ani, este una dintre cele mai importante personalităţi ale Forumului Democrat al Germanilor din Banat, el implicându-se activ în viaţa comunităţii din dorinţa de a face bine semenilor săi, mai menţionează municipalitatea. AGERPRES / (AS – autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks