Primarul Dominic Fritz a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că Primăria Municipiului Timişoara nu are baza legală pentru cumpărarea pentru societatea de termoficare Colterm a celor 153.443 de certificate de mediu, aferente perioadei 1 ianuarie – 25 octombrie 2021 de dinainte de intrarea în insolvenţă a companiei, chiar dacă termenul limită de achiziţionare a acestora este 30 aprilie şi ar putea fi aplicată o nouă amendă din partea Administraţiei Fondului de Mediu.
Administratorul judiciar al Colterm a anunţat, joi, că societatea şi-a achitat obligaţia, cumpărând cota de 79.306 certificate, aferente perioadei de când a intrat în insolvenţă, respectiv, 26 octombrie – 31 decembrie 2021, iar primăria ar trebui să cumpere urgent certificatele aferente perioadei de dinainte de insolvenţă.
Primarul Fritz a afirmat că chiar dacă nu vor fi cumpărate certificatele şi ar urma o nouă amendă, Colterm nu ar fi ameninţată cu falimentul imediat, aceasta urmând să fie contestată în instanţă.
Edilul a afirmat că după ştiinţa sa şi a angajaţilor din primărie nu există nicio posibilitate, o cale legală ‘cum un municipiu ar putea să cumpere sau să acopere nişte datorii ale unei companii înainte de intrarea în insolvenţă.
Dominic Fritz a argumentat că dacă Administraţia Fondului de Mediu are o altă interpretare privind acoperirea acestor costuri cu certificatele verzi de dinainte de insolvenţă, ar apărea şi alţi debitori care vor ridica şi ei pretenţii să li se plătească datoriile. ‘Interpretările vor fi clarificate de instanţă’, a afirmat Dominic Fritz, într-o conferinţă de presă.
Primarul a mai anunţat că deja se lucrează la soluţii pentru sistemul centralizat de încălzire, astfel încât viitorul sezon rece să nu mai vină cu problemele care au fost în recent încheiatul sezon. El a arătat că au fost anunţate unele măsuri, respectiv investiţii în repararea cazanelor la CET Sud sau faptul că societatea Colterm a început deja să cumpere şi să înmagazineze gaz la preţul plafonat de 250 de lei, cu speranţa ca până la iarnă să existe 30-50% din stocul de gaz necesar pentru perioada rece, aceeaşi măsuri fiind avută în vedere şi pentru stocul de cărbune.
‘Vom începe, cu Colterm, să punem module termice în clădirile termice, şcoli, spitale, grădiniţe, cât putem. Ele vor lega clădirile de reţeaua primară, unde temperatura e mai mare şi permite încălzirea în plus a agentului termic când nu e livrat la o temperatură optimă. O altă măsură prevede continuarea proiectului de retehnologizare a reţelei. (…). Cea de-a cincea măsură se referă la clădirile pe care le deţinem, să fie decolmatate instalaţiile; vom avea o acţiune concertată pentru decolmatarea instalaţiilor la şcoli, spitale. Abonaţii să-şi decolmateze, şi ei, caloriferele’, a punctat Fritz.
În altă ordine de idei, administraţia locală vrea să înfiinţeze patru firme, deocamdată fără angajaţi, care să se ocupe de proiecte de viitor pentru termoficare în Timişoara, cu bani din PNRR.
‘Sunt patru entităţi de firme care, fiecare, va gestiona un proiect major să producă energie în Timişoara. E clar că soluţia pentru termoficare este să producem şi energie electrică. Doar cu ambele ajungem într-o zonă profitabilă. Vom crea patru firme pentru fiecare dintre investiţiile majore de care este nevoie. Niciuna nu va avea deocamdată angajaţi, costuri, vor fi doar entităţi juridice care să permită aplicarea de fonduri din PNRR pentru că Colterm, fiind în insolvenţă, nu poate. Toate vor fi dezvoltate în strânsă colaborare cu Colterm. Administratorul special al Colterm, Cristian Amza, va fi, pe hârtie, şi administratorul acestor patru firme’, a detaliat Fritz.
Sunt vizate patru proiecte mari pe care Colterm şi primăria se vor concentra – un parc fotovoltaic la Utvin (lângă Timişoara), pe un teren al municipalităţii; instalarea de motoare de cogenerare pe gaz la CET Sud, pentru a se renunţa la folosirea cărbunelui şi obligaţia de cumpărare de certificate de mediu; crearea unei centrale hidroelectrice pe Bega; construirea a două turbine de înaltă eficienţă în centru, care se vor numi CET Phoenix.
Reprezentanţii Primăriei Municipiului Timişoara au adoptat în ultimele luni o poziţie conform căreia obligaţia de achiziţionare a certificatelor verzi de poluare pentru furnizorul de termie Colterm până la termenul limită de 30 aprilie revine acestei companii, ‘din banii pe care îi încasează din subvenţii şi prin facturile plătite de abonaţi’, şi nu municipalităţii.
Totodată, primarul Dominic Fritz a cerut Guvernului, la începutul lunii aprilie, să facă demersuri pentru suspendarea mecanismului de certificate de emisii în acest an, în contextul crizei energetice şi economice, edilul afirmând că este imposibil pentru Colterm, care nici n-a reuşit să cumpere destul gaz, să mai achite încă 10-15 milioane de euro pentru aceste certificate.
În 2021, companiei de termoficare Colterm i-a fost aplicată o amendă de 21 milioane de euro pentru că nu au fost achiziţionate certificatele verzi, care a agravat şi mai mult situaţia financiară dificilă a societăţii, cauzată de volumul mare de datorii istorice acumulate. AGERPRES / (AS – autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă)