Frontiera româno-sârbă va fi mai sigură prin finanţarea primită de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, unde vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Alexandru Proteasa, a semnat, marţi, contractul de finanţare pentru proiectul SAFE: Un climat mai sigur în zona de frontieră româno-sârbă.
Fondurile sunt asigurate prin Programul Interreg IPA România-Serbia (2021-2027), arată un comunicat al CJ Timiş, remis AGERPRES.
Proiectul, în valoare de aproape 14 milioane de euro, urmăreşte consolidarea capacităţii instituţionale a autorităţilor implicate în gestionarea frontierelor şi îmbunătăţirea siguranţei şi securităţii în zonele vizate.
Programul priveşte cei 548 km care reprezintă 2% din întreaga frontieră terestră externă a Uniunii Europene. Pe acest perimetru există opt puncte de trecere rutiere, trei portuare, două puncte de trecere pe calea ferată şi un punct de trecere fluvială (cu bacul) care, anual asigură traversarea a peste 2,5 milioane de persoane şi a 1,2 milioane de mijloace de transport marfă.
În perioada următoare se vor contracta încă două proiecte de importanţă strategică şi două de infrastructură mare, cu un buget total de 24 milioane de euro. Acestea au o valoare deosebită prin prisma activităţilor care urmează a fi implementate în zona de graniţă, pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, respectiv pentru asigurarea unor servicii medicale de calitate în aria Programului.
Beneficiarele finanţării sunt trei judeţe din România: Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi, dar şi şase districte din Serbia: Severno Banatski, Srednje Banatski, Juzno Banatski, Branicevski, Borski şi Podunavski.