Acasă93Timiş: Iniţiativă caritabilă pentru repararea Ceasului Floral din centrul Timişoarei, defect de...

Timiş: Iniţiativă caritabilă pentru repararea Ceasului Floral din centrul Timişoarei, defect de peste 30 de ani

Ceasul Floral din Parcul Civic situat în centrul Timişoarei, unic în România şi unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale oraşului, ar putea reporni în acest an, după peste 30 de ani de când este defect, datorită doamnelor din Clubul Lions Diamond din municipiu, care vor organiza ‘Balul Florilor de Mai’, pentru strângerea de fonduri necesare reparării mecanismului de funcţionare a ceasului.

‘Credem că este necesar să repunem pe harta turistică a Timişoarei unul dintre simbolurile Oraşului Florilor. Ceasul Floral, atât de îndrăgit odinioară, merită să înflorească din nou şi să se bucure de strălucire, aducând bucurie privitorilor’, a declarat Ramona Olteanu, preşedinte al Clubului Lions Diamond 2022-2023, într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.

În 2023, cele 40 de doamne ale Clubului vor să repornească Ceasul Floral construit în anii ’70 şi care a fost mult timp un reper pentru turiştii care vizitau oraşul de pe Bega. Din păcate, timpul şi-a pus amprenta asupra mecanismului şi ceasul nu mai funcţionează. Din fondurile obţinute în urma balului care va fi organizat în luna mai va fi achiziţionat mecanismul de funcţionare cu toate accesoriile necesare prevăzute în proiect, iar ceasul va fi astfel repus în funcţiune.

Ceasul floral din Parcul Civic al Timişoarei, construit în anii ’70 ai secolului trecut, poate redeveni funcţional după ce va fi consolidată structura de susţinere, iar mecanismul de rotire a axelor, care a ruginit în timp, va fi schimbat, explica fostul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, în mai 2020. Acesta promisese la acel moment demararea procedurilor administrative pentru achiziţionarea mecanismului ceasului, care trebuia să fie o atracţie pentru Anul Capitalei Culturale Europene, însă până acum acesta nu a fost reparat de către administraţia locală.

Consilierul local liberal Simion Moşiu a iniţiat un proiect, în urmă cu mai mulţi ani, prin care acest ceas să redevină un simbol al oraşului, fiind un obiectiv cum puţine oraşe europene au. Potrivit acestui proiect, decorul floral ar putea cuprinde mai multe specii de flori, care înfloresc la anumite ore, astfel încât fiecare ceas al zilei să fie marcat de o anumită inflorescenţă.

‘Ceasul Floral ar putea fi atracţie turistică a municipiului, mai ales pentru anul Capitalei Culturale Europene. Gongul orei 5,00 ar urma să fie bătut de florile de dovleac şi de mac, ora 6,00 ar urma să fie vestită de deschiderea florilor de păpădie, cicoare şi susai, ora 7,00 ar fi anunţată de potbal şi luceafăr, la ora 8,00, calea calului, ora 9,00 va fi anunţată de şopârtiţa, ora 10,00 de măcrişul iepurelui, orele 11,00-12,00 de plămănărică şi de laur, florile amiezii, de la 13,00 – zorelele, ora 16,00 – barba împăratului, ora 17,00-18,00 primula, ora 19,00 opaita, ora 20,00 – regina nopţii şi muşcatele, iar la ora 21,00, sirene mutans va trage cortina peste ziua florală estivală. Un astfel de ceas floral ar puncta tradiţia pe care o are oraşul în domeniul rozelor”, detalia, pentru AGERPRES, Simion Moşiu. AGERPRES / (AS – autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks