Cei 190 de ani de ‘Muzici Militare’ din România vor fi marcaţi, miercuri seara, în foişorul din Parcul Central ‘Anton Scudier’ din Timişoara, prin spectacolul ‘Concert Aniversar’, susţinut de Fanfara Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere ‘Decebal’, care va avea un program ce atrage de fiecare dată un numeros public.
‘Muzica militară a Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere ‘Decebal’ organizează un ‘Concert Aniversar’ cu prilejul sărbătoririi Zilei Muzicilor Militare, la foişorul situat în Parcul Central ‘Anton von Scudier’, din Timişoara. Programul cuprinde lucrări şi aranjamente orchestrale de Iosif Ivanovici, D. Shostakovich, Johann Strauss, Franz Watz, Ionel Croitoru, Paul Murtha, Bruno Mars, Julius Fucek, W. Leer. Dirijor, maior Constantin Fănel’, transmite Brigada 18 Cercetare Supraveghere ‘Decebal’.
Localnicii sunt foarte ataşaţi de muzica militară, de promenadă, Timişoara fiind oraşul natal al lui Ioan (Iosif) Ivanovici (1845), clarinetist, dirijor şi compozitor român de muzici militare şi muzică uşoară, care a creat mai ales valsuri, cadriluri, polci şi marşuri, cea mai cunoscută compoziţie a sa fiind celebrul vals ‘Valurile Dunării’. Lucrarea a fost scrisă în timpul petrecut la conducerea muzicii Regimentului 6 Linie din Galaţi (1880).
‘Publicistul lugojean Cristian Ghinea a făcut o descoperire interesantă legată de cunoscuta compoziţie ‘Valurile Dunării’. O scurtă perioadă de timp, Ivanovici a fost capel-maistru al fanfarei militare din Lugoj, ocazie cu care a cunoscut-o pe Sara Fried, o domnişoară de origine evreiască din Lugoj, care l-a inspirat să scrie valsul ce va face ocolul pământului, aducându-i celebritatea, lucrarea fiind tipărită la aproape fiecare editură muzicală străină’, spunea fostul viceprimar al Timişoarei, Dan Diaconu, în urmă cu doi ani, la decernarea titlului de Cetăţean de Onoare postmortem al municipiului.
După cel de-Al Doilea Război Mondial, în Parcul Central din Timişoara exista un foişor în care cânta Fanfara Militară, mai ales duminica, după slujbă. În 1967, chioşcul în care cânta Fanfara militară a fost desfiinţat, odată cu acesta dispărând şi concertele duminicale. În ianuarie 2006, când a fost desfiinţată Brigada ‘Decebal’ din Garnizoana Timişoara, Fanfara Militară Timişoara a fost obligată să-şi întrerupă activitatea, deoarece nu mai avea finanţare. Instrumentele au fost trimise la Bucureşti, reparate şi, probabil, vândute. Ultimul dirijor al Fanfarei a fost Marcel Antohi. AGERPRES / (AS – autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă)