AcasăStiri generaleTimiş: Judecătorii CAT amână judecarea dosarelor; ei protestează faţă de proiectul de...

Timiş: Judecătorii CAT amână judecarea dosarelor; ei protestează faţă de proiectul de lege privind pensiile de serviciu

Biroul de presă al Curţii de Apel Timişoara (CAT) a anunţat că, de miercuri, vor fi amânate toate dosarele aflate pe rolul instanţei, cu unele excepţii, în urma hotărârii luate cu majoritate de voturi, în cadrul adunării generale a judecătorilor CAT care a avut loc marţi, ca măsură de protest faţă de proiectul de lege privind pensiile de serviciu ale magistraţilor.

Vor fi judecate de CAT, în continuare, dosarele care au următoarele obiecte: în materie civilă, ordonanţă preşedinţială, măsuri asigurătorii, suspendare executare provizorie, suspendare executare act administrativ, suspendare grevă, răpiri internaţionale de copii, plasament, adopţii, custodie publică, ordin de protecţie, declarare ca indezirabil, iar în materie penală, cauzele de competenţa instanţei de drepturi şi libertăţi, cele care vizează măsurile preventive şi cele referitoare la infracţiuni în privinţa cărora urmează a se împlini termenul de prescripţie a răspunderii penale.

Protestul va continua în funcţie de soluţia legislativă care va fi adoptată de Parlamentul României.

Judecătorii Curţii de Apel Timişoara susţin că nu contestă necesitatea unor modificări legislative care să aşeze în mod echitabil întreaga construcţie legislativă ce reglementează în prezent pensiile lor de serviciu, însă este de dorit ca aceste demersuri să fie urmarea dialogului loial între puterea judecătorească şi cea legislativă, pentru găsirea unor rezolvări care respectă predictibilitatea, garanţiile constituţionale şi demnitatea statutului de judecător.

De aceea, judecătorii CAT solicită public ca modificările legislative preconizate cu privire la vârsta de pensionare să creeze premisele unei eşalonări reale şi nediscriminatorii între magistraţi, să nu afecteze drepturile celor aflaţi în funcţie, producând efecte exclusiv în privinţa judecătorilor recrutaţi sub imperiul noilor reglementări care trebuie, în mod imperativ, corelate cu ritmul îmbunătăţirii condiţiilor de muncă.

În condiţiile în care, conform evidenţei statistice din anul 2022, media anuală efectivă în privinţa încărcăturii pe judecător, în România, este de 644 de dosare, în comparaţie cu media anuală a încărcăturii pe judecător la nivelul Uniunii Europene, de 320 dosare pe judecător, condiţiile actuale de pensionare pentru magistraţii aflaţi în sistem sunt mai mult decât justificate, arată comunicatul CAT.

O altă revendicare vizează stagiul efectiv realizat în alte funcţii de specialitate juridică, recunoscute în prezent ca vechime în magistratură. Având în vedere că intrarea în profesie este condiţionată, printre altele, de o vechime în specialitate de minimum cinci ani, principiul simetriei juridice, al egalităţii de tratament şi al nediscriminării impune asimilarea, în continuare, a acestei vechimi minime cu vechimea în magistratură.

Cea de-a treia revendicare este legată de introducerea unui impozit suplimentar calculat asupra unei părţi din pensia de serviciu care depăşeşte componenta contributivă, măsură care, în opinia judecătorilor CAT, constituie în sine o afectare a statutului magistraţilor (…). În consecinţă, cuantumul pensiei de serviciu trebuie păstrat la nivelul garantat constituţional, în sensul standardelor internaţionale.

Totodată, magistraţii instanţei solicită ca la stabilirea condiţiilor de pensionare a personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti, să se ţină seama de condiţiile dificile în care aceştia îşi desfăşoară activitatea, iar vârsta de pensionare să fie eşalonată doar pentru cei nou recrutaţi în sistem, pentru a da consistenţă unor principii juridice esenţiale, cum ar fi predictibilitatea şi echitatea.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks