AcasăStiri generaleTimiş: Liturghierul din 1747, exponatul lunii, la Muzeul Naţional al Banatului

Timiş: Liturghierul din 1747, exponatul lunii, la Muzeul Naţional al Banatului

Liturghierul tipărit în anul 1747 la tipografia Râmnicului din ordinul episcopului Climent este expus în luna martie la Muzeul Naţional al Banatului (MNB), după ce a fost restaurat în Laboratorul Zonal de Restaurare al MNB.

Este o carte veche după un manuscris al înaintaşului episcopului Climent, mitropolitul Damaschin.

Calitatea restaurării acestui Liturghier a fost răsplătită cu Marele Premiu la Salonul Naţional de Restaurare de la Craiova, în anul 2015.

‘Liturghierul, fiind o carte veche românească frecvent utilizată în slujbele din bisericile ortodoxe este un obiect de o importantă valoare istorică, documentară, religioasă, care a contribuit la uniformizarea modului de săvârşire a slujbelor şi la instaurarea limbii române în biserica naţională. Valoarea obiectului, complexitatea restaurării lui datorită deteriorărilor întâlnite şi a implicării specialiştlior din mai mute sectoare de restaurare (restaurare corp carte şi legătură carte-veche, restaurare lemn, restaurare metal) au fost criteriile de selecţie ale alegerii tipăriturii pentru etalarea acesteia la exponatul lunii martie’, arată pagina oficială a MNB.

Cartea prezenta deteriorări multiple datorate condiţiilor de păstrare, de manipulare şi restaurării realizate anterior, avea depozite substanţiale de murdărie, de ceară, pete, rupturi, lipsuri de material, margini franjurate.

În urma testelor efectuate corelate cu cercetarea obiectului, s-a constatat că acesta prezenta degradări fizico-mecanice, fizico-chimice şi biologice şi prin urmare au fost efectuate operaţiile de restaurare şi conservare necesare.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks