Acasă93Timiş: Manifestările dedicate Revoluţiei de la Timişoara au început cu vernisajul expoziţiei...

Timiş: Manifestările dedicate Revoluţiei de la Timişoara au început cu vernisajul expoziţiei fotodocumentare ‘Gulag’

Seria evenimentelor organizate în această perioadă la Timişoara pentru a marca împlinirea a 34 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 a fost deschis, vineri, prin vernisajul expoziţiei ‘Gulag’, o viziune asupra tuturor ţărilor comuniste care au avut de suferit de pe urma represiunilor fostei URSS.

Preşedintele Asociaţiei Memorialul Revoluţiei (AMR) 16 – 22 Decembrie din Timişoara, Gino Rado, a declarat, pentru AGERPRES, că deşi au trecut mai bine de trei decenii de la acel decembrie al libertăţii, manifestările consacrate sunt necesare pentru ca tinerele generaţii să nu uite şi să nu se ajungă la repetarea unor greşeli ale trecutului.

‘Aceste comemorări sunt o necesitate şi au şi efect. Noi lucrăm mai ales cu tinerii şi cu elevii din preuniversitar. Este o datorie a noastră să lucrăm pentru cinstirea memoriei eroilor martiri. Este deosebit de important să încercăm să fim mediatori culturali ai acestei istorii recente a României, să o consolidăm în prezent şi să o dăm moştenire următoarelor generaţii. În acest an, ne-au trecut pragul muzeului peste 15.000 de vizitatori de diverse categorii sociale, români şi străini, preponderent tineri’, spune Gino Rado.

Preşedintele AMR 16-22 Decembrie de la Timişoara subliniază că amfitrionii încearcă un nou mod de prezentare a istoriei noastre recente, prin folosirea tuturor instrumentelor posibile de transmitere a informaţiei către vizitatori, de la documente scrise, foto, video, audio, instalaţii, încercând să transmită, pe lângă informaţie, mai ales emoţie, care rămâne în mintea oamenilor.

‘Cele mai dramatice momente au fost, în opinia mea, în data de 17 decembrie, momentul cel mai tragic, devenită zi de doliu local, apoi 20 decembrie, când peste 150.000 de oameni, în centrul Timişoarei, s-au descătuşat de regimul comunist şi au strigat Libertate! Sunt cele mai puternice momente de atunci. Pe 20 decembrie, noi cu un ochi râdeam, dar cu unul plângeam, pentru că ştiam că au murit oameni, dar nu aveam nici siguranţa, întrucât în ţară se ştia că la Timişoara este anarhie, că sunt golani, nicidecum că un oraş întreg s-a răsculat împotriva regimului comunist’, adaugă Gino Rado.

Mesajul său, mai ales pentru tinerele generaţii, este de a nu uita.

‘Să nu uităm. Noi mergem cu acea deviză ‘Eroii nu mor niciodată!’, dar o completăm ‘Dacă îi păstrăm în inimă şi în minte’. Acum, când avem un război la graniţă, trebuie mai mult decât oricând să transmitem acest mesaj. Războiul ne arată că nu ştim să ne însuşim istoria, nu ştim să învăţăm din istorie şi atunci repetăm greşelile’, a mai menţionat preşedintele AMR 16-22 Decembrie de la Timişoara.

Manifestările dedicate Revoluţiei din Decembrie 1989 de la Timişoara vor continua, sâmbătă, la ora 15,00, în sala Filarmonicii Banatul, unde va avea loc şedinţa festivă a Consiliului Local la care vor lua parte reprezentanţii asociaţiilor de revoluţionari. După amiaza, la Filarmonica Banatul va avea loc concertul vocal-simfonic extraordinar: Recviem ‘In Memoriam’, o premieră, dedicat victimelor comunismului, fiind realizat prin colaborarea mai multor compozitori din Polonia, Cehia,  Slovacia, Germania, Ungaria, Bulgaria şi România. AGERPRES / (A – autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks