test
AcasăStiri generaleTimiş: Membrii Consiliului de Administraţie al societăţii de termoficare Colterm au fost...

Timiş: Membrii Consiliului de Administraţie al societăţii de termoficare Colterm au fost înlocuiţi

Membrii Consiliului de Administraţie (CA) al societăţii de termoficare Colterm, aflată în subordinea municipalităţii timişorene, au demisionat, joi, fiind numit un CA interimar complet nou, format din experţi şi oameni de afaceri apolitici.

‘La începutul şedinţei de astăzi a AGA Colterm, consilierii locali, membri ai AGA, au fost anunţaţi de preşedintele de şedinţă Dan Diaconu că aproape toţi membrii CA al Colterm şi-au înaintat demisia. Este vorba despre Andrei Coteţiu, Oana Raluca Şandru, Romeo Petru Ursu, Emilian Valea, Florin Răvăşilă, Lucian Blaga şi Emil Şerpe. În aceste condiţii, grupul consilierilor USR PLUS a propus numirea unui CA interimar complet nou, cu experţi şi oameni de afaceri experimentaţi, care nu sunt membri de partid. Ei au făcut un apel către toţi consilierii locali să voteze aceste propuneri. E primul pas spre normalitate într-o societate tributară vechilor cutume’, anunţă un comunicat al USR PLUS Timişoara, remis, joi, AGERPRES.

Noii membri ai CA interimar al Colterm sunt Mîţu Cristian (administrator, consultant în domeniul energiilor din surse regenerabile), Jude Alexandru (director general, Hidrotim SA), conf. Ciprian Şorândău (decanul Facultăţii de Electrotehnică şi Electroenergetică), Irina Dumitrescu (economist, auditor), conf. Andrei Pelin (FEAA, Universitatea de Vest Timişoara), Ioan Doboşi (director executiv, Demark Construct), Marian Mocanu (decanul Facultăţii de transporturi).

Aceştia au fost aleşi prin vot secret, cu 16 voturi pentru şi două abţineri. Grupul consilierilor PNL s-au abţinut de la vot.

‘Colterm are nevoie de o administrare profesionistă, lipsită de orice interferenţe politice şi capabilă să gestioneze situaţia economică şi financiară dificilă în care se află compania’, transmite grupul consilierilor locali ai USR PLUS Timişoara.

La finele lunii ianuarie, primarul Dominic Fritz anunţa un concordat preventiv, care reprezintă o înţelegere cu creditorii, validată de un judecător, pentru eşalonarea datoriilor în cadrul unui plan de reorganizare a companiei.

‘În cadrul concordatului, creditorii nu pot declanşa insolvenţa companiei şi nu pot solicita executări silite, nici a Primăriei Timişoara, nici a activelor funcţionale ale Colterm. Abonaţii Colterm nu vor fi afectaţi de procedura de concordat preventiv sau de reorganizarea companiei, ci dimpotrivă. Odată cu evitarea riscului de insolvenţă, nu mai există pericolul ca activitatea companiei să fie oprită de executări silite pe conturi sau pe activele funcţionale ale Colterm’, explica Dominic Fritz.

Datoriile Colterm sunt de 310 milioane de lei, din care 123 de milioane sunt datorii vechi către bugetul de stat, 80 de milioane de lei sunt datorii istorice către furnizorul E.ON, 20 de milioane de lei către furnizorul de cărbune, iar 30 de milioane de lei reprezintă datorii către bănci, în timp ce Primăria Timişoarei are o datorie de 160 de milioane de lei la Colterm, care reprezintă pierderi induse, subvenţii şi altele.

Primăria împreună cu managementul Colterm au identificat mai multe opţiuni pentru finanţarea investiţiilor în retehnologizarea şi reorganizarea companiei, una dintre acestea fiind o asociere cu un actor privat de anvergură care are capacitatea de a susţine acest proces. De asemenea, este posibil un mix de finanţare din fonduri europene cu un împrumut de la Banca Mondială, care ar putea fi implicată şi în identificarea de surse alternative de energie.

În momentul de faţă, din cele circa 100.000 de apartamente din Timişoara, 50.000 sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire al Colterm, iar celelalte sunt încălzite cu centrale proprii pe gaz metan sau alte surse de încălzire. AGERPRES / (AS – autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks