Primarul Dominic Fritz a anunţat, marţi, că municipalitatea timişoreană a atras de la începutul anului peste 415 milioane de lei (83 milioane de euro) prin fonduri europene şi naţionale, pentru continuarea sau finalizarea unor investiţii începute anterior.
‘Sunt fie contracte de finanţare semnate în ianuarie, fie finanţări aprobate de la începutul anului şi urmează semnarea contractelor. Sunt bani care vor ajunge în următorii ani să schimbe în bine viaţa timişorenilor. Fie că vorbim de transport public mai eficient, de servicii medicale mai bune, şcoli mai moderne, mult aşteptata legătură de la Solventul sau o colectare mai bună a deşeurilor. Toate sunt investiţii pe care ar fi fost imposibil să le susţinem doar din bugetul local’, afirmă Dominic Fritz.
Edilul a explicat că 308,5 milioane de lei (fonduri europene) sunt destinate pentru achiziţionarea a 30 de autobuze electrice, 33 de troleibuze şi 17 tramvaie; 23 milioane de lei (fonduri europene) pentru reabilitarea energetică a campusului de la Liceul Alimentar; 43 milioane de lei (fonduri naţionale) pentru Pasajul Solventul; 20 milioane de lei (fonduri europene) pentru reabilitarea energetică a campusului de la Colegiul ‘Henri Coandă’; 15,6 milioane de lei (fonduri europene) pentru 22 de ambulatorii moderne la Spitalul Municipal; 6 milioane de lei (fonduri europene) pentru 100 insule de colectare selectivă a deşeurilor.
În altă ordine de idei, aleşii locali au votat în unanimitate, luni, bugetul municipiului Timişoara pentru anul 2023, care este de aproape 500 de milioane de euro, din care 35 de milioane de euro vor merge spre compania locală de termoficare Colterm.
Anul 2023 este ultimul în care pot fi finalizate proiectele pe fonduri europene din Programul Operaţional Regional 2014-2020. În acest sens sunt estimate creşteri de venituri din absorbţia de fonduri europene de 115 milioane de lei în comparaţie cu anul 2022.