Inspector principal de poliţie Marian State, împuternicit şef servicu la Serviciul Imigrări al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş, a declarat, miercuri, că
se constată o creştere a solicitărilor de prelungire a dreptului de şedere a cetăţenilor străini pe teritoriul României, ca urmare a solicitării crescute de forţă de muncă.
Principalele domenii în care lucrează aceştia sunt în regimul hotelier, restaurante, curierat şi construcţii.
Totodată, de la începutul anului au fost înregistrate 640 de solicitări de la cetăţeni ai Uniunii Europene, majoritatea fiind din Italia, Germania şi Franţa.
‘Majoritatea celor care vin din spaţiul intracomunitar european sunt pensionari care au plecat la un moment dat din ţară şi au renunţat la cetăţenia română, iar acum vor să şi-o redobândească sau în urma căsătoriilor. Dar sunt şi studenţi sau alte categorii profesionale. Avem 2.000 de studenţi’, a precizat Marian State, într-o conferinţă de presă.
În primele nouă luni ale acestui an, la Serviciul de Imigrări Timiş au fost emise circa 4.500 de permise de şedere pentru diferite scopuri şi 1.280 de avize de angajare în muncă. Peste 280 de străini au fost depistaţi în situaţii ilegale şi s-au aplicat amenzi de peste 89.000 de lei.
Cei mai mulţi solicitanţi de permise de şedere provin din Nepal (915), Sri Lanka (595), Serbia (391), Moldova (373) şi India (235).
Au fost respinse 529 de cereri, au fost emise 96 de decizii de returnare cu termen de plecare voluntară de 15 zile sau 30 de zile de pe teritoriul României pentru cazuri de şedere ilegală în ţară, refuzarea prelungirii dreptului de şedere, ca urmare a anulării dreptului de şedere sau la cerere. Au fost emise şi 484 decizii de returnare sub escortă ca urmare a finalizării procedurii de azil şi a riscului sustragerii.
Zilnic, prin faţa ghişeului de primire a solicitărilor de permise de şedere al Serviciului de Imigrări Timiş trec peste 20 de persoane, iar în perioadele mai suprasolicitate se deschid mai multe ghişee pentru a preveni formarea de cozi.