Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Alexandru Proteasa, a anunţat, miercuri, o nouă rută turistică pentru iubitorii de vin şi drumeţii în judeţul Timiş, care va face legătura între oraşul Buziaş şi Silagiu, una din cele mai bogate zone în podgorii din vestul ţării.
Administraţia judeţeană dezvoltă pe acest traseu infrastructura rutieră care va putea fi parcursă şi cu bicicletele.
‘Drumul Vinului este o nouă rută turistică modernă pentru iubitorii de vin şi drumeţii, iar timişenii şi turiştii care vor poposi în judeţul nostru se vor putea bucura nu doar de un traseu aparte, ci şi de infrastructura necesară care le va facilita această experienţă autentică. Modernizarea drumului care asigură conectivitatea între ieşirea din oraşul Buziaş şi localitatea Silagiu are ca obiectiv crearea unei rute turistice cu potenţial mare de atragere a turiştilor atât la nivel naţional, cât şi internaţional. În curând, ne vom putea relaxa cu o plimbare lungă pe jos, cu bicicleta sau cu autoturismul, traversând o zonă viticolă pe al cărei traseu se află mai multe crame deschise publicului şi în care se organizează constant evenimente culturale şi gastronomice: Crama Aramic, Crama Agape, Crama Dealul Dorului, Crama Domeniile Sera, Crama Varvara, Crama Thesaurus’, a declarat Alexandru Proteasa.
Viceliderul CJ Timiş a explicat că sectorul de drum care va fi modernizat este cuprins între drumul judeţean DJ 572, de la ieşirea din oraşul Buziaş, şi drumul judeţean DJ 592, în localitatea Silagiu, care se continuă în judeţul Caraş-Severin şi poate asigura o lăţime a platformei de circa 5 metri.
‘Pe lângă impactul social, economic şi turistic, această investiţie va ameliora şi condiţiile de mediu prin reducerea noxelor, diminuarea zgomotului şi a vibraţiilor produse de circulaţia rutieră intensă’, a punctat Proteasa.
Tradiţia viticolă din zona Silagiu este atestată documentar la mijlocul secolului XIX, unele soiuri fiind distruse de epidemia de filoxeră din 1888, după care localnicii s-au orientat spre soiuri mai productive şi mai rezistente la boli.
Cei care vor ajunge în această zonă vor putea vizita mai multe obiective turistice, între care cea mai lungă Colonadă din Europa sau Parcul balnear din Buziaş. AGERPRES / (AS – autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă)