Iubitorii de produse şi artă culinară locală sunt invitaţi de Asociaţia CIRES din Timişoara să participe, pe parcursul acestui an, la programul cultural ‘La pas’, bogat în evenimente menite să promoveze patrimoniul gastronomic, în relaţie cu comunităţile locale şi cu dezvoltarea durabilă.
Programul ‘La pas’, demarat de Asociaţia Centrul de Resurse pentru Iniţiative Etice şi Solidare (CIRES) din Timişoara în anul 2018, în contextul ‘Timişoara – Capitala Europeană a Culturii’, îşi doreşte, între altele, dezvoltarea competenţelor de consum responsabil în rândul tinerilor, promovarea practicilor sustenabile pentru organizarea evenimentelor culturale, încurajarea de politici publice care să favorizeze modele de dezvoltare sustenabilă şi o cultură a sustenabilităţii în rândul oamenilor.
‘Programul La pas este, în primul rând, unul de dezvoltare comunitară, prin care urmărim dezvoltarea unei culturi a sustenabilităţii, prin respectarea unui set de principii, precum evitarea risipei de resurse (timp, cunoştinţe, resurse materiale, promovarea economiei colaborative şi solidare, urmărirea unui impact multidimensional, abordarea participativă’, spune preşedintele Asociaţiei CRIES, Mihaela Vetan, într-un comunicat remis, vineri, AGERPRES.
‘La pas’ are mai multe componente, respectiv ‘Festivalul La pas’, competiţia ‘Gustul ca patrimoniu’, programul educaţional şi ‘La pas prin cartiere’.
Programul educaţional răspunde unor probleme urgente cu care societatea se confruntă, legate de schimbări climatice, poluare, risipa alimentară, urmărind facilitarea în rândul tinerilor a unor competenţe pentru dezvoltarea sustenabilă.
‘La pas prin cartiere’ se desfăşoară în tot sezonul de vară din acest an şi constă în organizarea, în cartiere, a unor evenimente publice de promovare a produselor artizanale, a producătorilor locali şi a consumului responsabil.
‘Festivalul La pas’ are loc în perioada 23 – 25 septembrie, în Parcul Rozelor din Timişoara şi reprezintă un moment important de celebrare a producţiei şi consumului sustenabil, aducând împreună artizani şi consumatori din Romania şi Europa, care apreciază producţia locală, realizată cu preocupare pentru standardele sociale şi de mediu.
‘Gustul ca patrimoniu’ se derulează în toamnă şi urmăreşte promovarea gastronomiei, ca parte a patrimoniului cultural imaterial.
Ediţia din 2022 a programului ‘La pas’ marchează Ziua Gastronomiei Durabile, din 18 iunie, adoptată de Adunarea Generală a ONU, în 2016. Decizia recunoaşte ‘gastronomia, ca o expresie culturală legată de diversitatea naturală şi culturală a lumii. Gastronomia durabilă sărbătoreşte ingredientele şi producătorii de sezon, păstrarea vieţii sălbatice, precum şi tradiţiile noastre culinare’.