Directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, Sorin Maxim, a declarat, marţi, că peste 35 milioane de euro, fonduri europene prevăzute în Programul Operaţional Regional din exerciţiul 2021-2027, vor fi disponibile pentru acele IMM-uri din zonă care realizează produse şi servicii inovative sau utilizează noi tehnologii, precum şi pentru start-up-uri inovative.
Sorin Maxim a participat, marţi, la conferinţa ‘Finanţăm business-ul tău’, la care a fost prezent şi ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Marcel Boloş.
‘În principal, vizăm firme care au un plan sau o idee de afacere foarte bine conturate, firme care au nevoie de asistenţă, de coaching, de mentorat, iar evenimentul de azi adună la aceeaşi masă mai mulţi actori care vor creiona aceste programe’, a menţionat directorul ADR Vest, Sorin Maxim.
În cadrul conferinţei menţionate, vorbitorii au arătat că în ceea ce priveşte rata de supravieţuire a companiilor, se consideră că primii trei ani de viaţă ai firmei sunt cei mai critici pentru dezvoltarea businessului.
De asemenea, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Marcel Boloş, a punctat faptul că nevoile financiare de dezvoltare a unei regiuni pot fi puse în acord cu resursele de finanţare, astfel încât să nu mai existe un şablon de finanţare naţional după care să se alinieze cu toţii, ci să se poată genera particularizarea finanţărilor, dând un nou sens pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea regională.
‘Instrumentele financiare au componentă fie de împrumut, fie de garantare, granturile până acum erau însoţite de componenta de cofinanţare, dar în momentul în care trecem pe instrumente financiare, analiza viabilităţii unei afaceri şi sustenabilităţii afacerilor este analizată cu mult mai multă atenţie şi responsabilizează forarte mult mediul de afaceri pentru modul de utilizare a banilor şi pentru viitoarea lor dezvoltare. Avantajele instrumentelor financiare sunt multiple, sunt mult mai uşor de accesat decât cunoscutele granturi, prin ele asiguri sustenabilitatea investiţiilor pe care le finanţezi din POR sau din alte programe operaţionale. Noi aveam până acum o rată de supravieţuire destul de mică raportat la granturile pe care le investeam. Este un câştig extraordinar pentru România’, a declarat ministrul Marcel Boloş.
La nivelul Regiunii Vest, firmele de nivelul IMM au avut înainte de pandemie o rată de supravieţuire de 70% pentru primii trei ani de la înfiinţare, însă în ultimii doi ani acest indicator a scăzut la circa 58%. AGERPRES / (A, AS – autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă)