Preşedintele Comisiei de Educaţie şi Cercetare a PNL, Marilen Pirtea, a anunţat, vineri, că Ministerul Educaţiei va aloca 1 miliard de lei pentru digitalizarea universităţilor româneşti acreditate, introducându-se proceduri standardizate pentru predarea online, în condiţiile respectării unor standarde de calitate, potrivit proiectului noii legi a învăţământului superior.
Marilen Pirtea afirmă că, în contextul post-pandemic, spaţiul universitar internaţional s-a transformat, fiind vizibilă o creştere a importanţei acordate instrumentelor de comunicare online în activităţile universitare.
‘Datorită acestui context, universităţile româneşti se află în momentul de a accelera integrarea procedurilor de comunicare online, pentru cât mai multe dintre activităţile de predare – învăţare – evaluare pe care le organizează. Acesta este şi motivul pentru care digitalizarea este un obiectiv prioritar pentru reforma educaţiei în învăţământul universitar românesc, conform noului pachet legislativ propus şi aflat în dezbatere în această perioadă’, arată Marilen Pirtea, într-un comunicat remis, vineri, AGERPRES.
Conform proiectului noii legi a învăţământului superior, Ministerul Educaţiei va aloca 1 miliard de lei pentru digitalizarea universităţilor româneşti acreditate, Universitatea de Vest din Timişoara urmând să primească un grant competitiv în valoare totală de 5,26 milioane euro, destinat activităţilor de digitalizare.
Deputatul liberal menţionează faptul că dezvoltarea activităţilor online va susţine un program de creştere a competitivităţii universităţilor în plan internaţional, în această nouă etapă a dezvoltării învăţământului în Europa şi în lume, în condiţiile în care programele de studii similare, organizate de universităţi din diferite ţări, concurează direct pentru atragerea de studenţi internaţionali.
‘Suplimentar, pentru creşterea pachetului motivaţional acordat studenţilor din universităţile româneşti acreditate, noua lege prevede creşterea cu 50% a finanţării pentru bursele acordate studenţilor, un factor semnificativ pentru scăderea riscului de abandon şi pentru promovarea performanţelor studenţeşti. Astfel, cuantumul considerat etalon pentru elaborarea fondului de burse creşte de la 201 lei/lună la 300 lei/lună, pe toată durata anului universitar, conform noului proiect al Legii învăţământului superior’, punctează Marilen Pirtea.