Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan a discutat luni, într-o vizită la Timişoara, cu primarul Dominic Fritz, despre nevoia unei implicări guvernamentale sporite pentru rezolvarea problemelor cu apa caldă şi încălzirea din cele două oraşe.
Au mai fost abordate şi subiecte despre proiectele cu finanţare europeană şi despre colaborarea Municipalităţii timişorene cu instituţii financiare internaţionale, precum BERD sau BEI.
‘Am vorbit, de asemenea, despre strategia de parcări, despre colectarea selectivă a deşeurilor, dar şi despre o problemă comună pe care o au Bucureştiul şi Timişoara, respectiv, sistemul centralizat de termoficare. Susţinem amândoi o implicare guvernamentală sporită pentru rezolvarea problemelor cu apa caldă şi căldura în plan local’, a anunţat Nicuşor Dan, într-o postare pe Facebook.
Şi primarul Fritz a scris, pe Facebook, că Timişoara şi Bucureşti trebuie să îşi unească eforturile în gestionarea unor probleme comune, cum sunt mobilitatea urbană sau ‘criza sistemului de termoficare centralizat’.
‘Am abordat şi un subiect extrem de sensibil atât pentru Timişoara, cât şi pentru Bucureşti, cel al crizei energetice, având în vedere că oraşele noastre au cele mai extinse sisteme centralizate de termoficare din România. Împreună vom susţine o implicare mai mare a Guvernului, care, în urmă cu 20 de ani a pasat această problemă pe umerii autorităţilor locale, iar acum trebuie să susţină oraşele aflate în dificultate din cauza crizei mondiale a energiei, dar şi a zecilor de ani în care investiţiile au lipsit cu desăvârşire în acest domeniu’, a afirmat edilul Timişoarei.
Edilul-şef al Capitalei face luni o vizită astăzi în vestul ţării, el urmând să ajungă şi la Arad. Nicuşor Dan este însoţit în aceste vizite de viceprimarul Stelian Bujduveanu şi consilierii generali Nicorel Nicorescu şi Gabriel Rău (USR), George Nicolaie (PNL) şi Marian Podar (PMP).
Cea mai mare problemă a Timişoarei în prezent o reprezintă compania locală de termoficare Colterm, care a intrat în insolvenţă în octombrie 2021, din cauza unor mari datorii către furnizori la care s-a adăugat o amendă de 21.000.000 de euro, primită anul trecut, pentru că nu a cumpărat certificatele verzi de mediu.
Edilul Timişoarei declara, în urmă cu două săptămâni că nu vor fi achiziţionate nici în acest an certificatele verzi pentru Colterm, întrucât ‘noi ca oraş nu suntem pasibili de nicio amendă, ci societatea Colterm, care de exemplu acum este în insolvenţă’, deşi unicul acţionar al societăţii de termoficare este Consiliul Local Timişoara.
Prefectul judeţului Timiş, Mihai Ritivoiu, a declarat, la începutul lunii martie că societatea ‘Colterm a mai primit în această iarnă 54.000.000 de lei din Fondul de Rezervă Bugetară şi 15.000.000 de lei pe schema de compensare pentru consumul de energie electrică şi de gaze (40% din toate sumele din schema de compensare la nivel naţional au fost direcţionate către Timişoara). Reprezentantul Guvernului în judeţ a remarcat faptul că dincolo de preţul ridicat al gazelor, marea problemă o reprezintă declararea insolvenţei companiei Colterm şi ‘lipsa acesteia de credibilitate’.
Primarul Dominic Fritz a anunţat, în luna octombrie, intrarea în insolvenţă a societăţii de termoficare Colterm, aflată în subordinea primăriei şi care acumulase la acel moment datorii istorice de peste 320 milioane de lei. AGERPRES / (AS – autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă)