Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a precizat, luni, că nu a semnat dispoziţie de înlăturare a unor steaguri tricolore arborate în oraş, ci pentru demontarea a trei catarge ridicate ilegal, în baza unei recomandări venite de partea aparatului de specialitate al Primăriei.
Prefectul de Timiş, Mihai Ritivoiu, a anunţat că va dispune un control la Primărie cu privire la acest subiect, iar edilul Fritz a menţionat, în postarea de luni, că de fapt este vorba despre un nou ‘pseudo-scandal al coaliţiei naţionaliste din Timişoara’, care ar prefigura felul în care vor evolua campaniile electorale în 2024.
‘Ce au în comun AUR, Antena 3, PNL, PSD şi prefectul PSD de Timiş? Toţi m-au atacat în ultimele zile pentru o ştire falsă, bineînţeles cu subînţelesurile xenofobe obligatorii. Ştirea falsă este că eu aş fi semnat o dispoziţie care ar dispune să se demonteze trei catarge din Timişoara pe care este arborat steagul României. Corect este că există o propunere a aparatului de specialitate al Primăriei, într-un ‘referat de aprobare’, care îmi aduce la cunoştinţă că sunt mai multe construcţii ilegale pe domeniul public care, conform legii, trebuie desfiinţate. Referatul, un document strict intern şi care de la sine nu produce efecte, a ajuns în presă înainte să ajungă pe biroul meu sau să semnez eu vreo dispoziţie. (Surpriză: toţi semnatarii referatului sunt români!)’, spune Dominic Fritz.
Primarul subliniază că ‘ştirea’ falsă despre faptul că ‘primarul neamţ’ vrea să dea jos tricolorul era prea tentantă pentru a fi supusă rigorii realităţii şi toţi s-au întrecut în apropouri.
‘PSD Timiş îmi urează ‘Frohe Ostern’ la sfârşitul atacului lor, subliniind astfel, în ziua Paştelui catolic, că nu sunt nici român, nici ortodox. Un consilier local PNL îmi reproşează că aş fi ‘umilit oraşul care m-a primit cu braţele deschise’ şi repetă minciuna veche că eu aş fi arborat în faţa primăriei steagurile altor state, deşi ele au fost puse acolo cu mult timp înainte să ajung eu primar. Prefectul PSD preia tema, vrea să trimită ‘o echipă mixtă de control’, deşi putea foarte uşor să controleze câte dispoziţii am dat eu pe această speţă (adică zero), că doar la Prefectură le trimit, după ce le semnez. Ori nu ştie, ori minte, oricum niciuna din variante nu-l flatează’, susţine edilul Timişoarei.
Dominic Fritz detaliază că este uimit de nonşalanţa cu care cei care îl atacă nu ţin cont de faptul că respectivele construcţii sunt ridicate ilegal, la fel cum a fost ridicată o poartă de la intrarea în municipiul Timişoara şi care a ucis un tânăr, în furtuna din septembrie 2017.
‘Cine vrea ca un tricolor să fie arborat pe o construcţie care nu respectă tocmai legea ţării pe care steagul vrea s-o onoreze? Libertate (albastru) – Dreptate (galben) – Frăţie (roşu) pe un catarg care sfidează dreptul şi pune siguranţa cetăţenilor în pericol? Ce fel de patriotism e acesta? Iubesc steagul României. Îl port cu mândrie şi speranţă şi mă bucur să-l văd arborat în oraş tocmai pentru că eu cred în valorile pe care le exprimă. Nu îl folosesc pentru propagandă politică ieftină. Iau în serios obligaţiile mele ca primar şi nu mă las intimidat de nimeni în aplicarea legii. Voi studia documentele transmise de colegi şi voi analiza dacă există o variantă legală şi sigură pentru ca aceste catarge puse în 2019 să rămână. Indiferent de soarta catargelor, tricolorul României, la fel ca steagul Uniunii Europene, va sta mereu în locul pe care îl merită, fluturând cu mândrie pe străzile Timişoarei’, mai afirmă primarul Dominic Fritz.
‘Voi emite un ordin de prefect privind constituirea unei comisii mixte de control, cu participarea Poliţiei, pentru a verifica legalitatea arborării steagurilor în toate locaţiile aparţinând Primăriei Timişoara. Subiectul steagurilor este unul delicat. Totuşi, nu poţi, din poziţia de primar al unui oraş ca Timişoara, ca pentru unii să fii mumă (steaguri arborate fără nicio noimă în faţa Primăriei, în numele multiculturalismului), iar pentru noi – toţi cei pe care ne bucură să vedem tricolorul fluturând oriunde şi cât mai des – să fii ciumă. Nu poţi să te tocmeşti la lege într-un caz şi să o forţezi la maxim, în altul. Nu am cum să opresc demontarea celor trei drapele din intersecţii, dar putem să ne asigurăm că drapelul nostru va fi măcar respectat, acolo unde este arborat’, afirmă prefectul Mihai Ritivoiu într-o postare pe Facebook.
Prefectul Mihai Ritivoiu a afirmat că îi dă primarului Dominic Fritz termen să aprofundeze legislaţia privind arborarea drapelului de stat al României, până după Paştile Ortodox.
‘Voi emite un ordin de prefect privind constituirea unei comisii mixte de control, cu participarea Poliţiei, pentru a verifica legalitatea arborării steagurilor în toate locaţiile aparţinând Primăriei Timişoara. Subiectul steagurilor este unul delicat. Totuşi, nu poţi, din poziţia de primar al unui oraş ca Timişoara, ca pentru unii să fii mumă (steaguri arborate fără nicio noimă în faţa Primăriei, în numele multiculturalismului), iar pentru noi – toţi cei pe care ne bucură să vedem tricolorul fluturând oriunde şi cât mai des – să fii ciumă. Nu poţi să te tocmeşti la lege într-un caz şi să o forţezi la maxim, în altul. Nu am cum să opresc demontarea celor trei drapele din intersecţii, dar putem să ne asigurăm că drapelul nostru va fi măcar respectat, acolo unde este arborat’, a afirmat prefectul Mihai Ritivoiu duminică, într-o postare pe Facebook. AGERPRES / (AS – autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă)