AcasăStiri generaleTimiş: Programul Timişoara CCE 2023 va fi sprijinit de Ministerul Culturii cu...

Timiş: Programul Timişoara CCE 2023 va fi sprijinit de Ministerul Culturii cu zeci de milioane de lei

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Alin Nica, a declarat, miercuri, că

Programul Naţional Timişoara – Capitală Europeană a Culturii va fi sprijinit de Ministerul Culturii, prin CJ, cu 32 milioane de lei pentru investiţii, 18,679 milioane de lei pentru proiecte culturale şi 7,379 milioane de lei pentru comunicare, monitorizare şi evaluare.

Una dintre cele mai aşteptate investiţii este cea de la Muzeul Naţional de Artă, din subordinea CJ, care se va bucura de cele mai performante sisteme de control acces, antiefracţie, supraveghere video, climatizare şi wi-fi. Vor fi îmbunătăţite considerabil iluminatul muzeal şi securitatea la incendiu.

Odată adus la standardele de găzduire a unor exponate cu valoare de tezaur, Muzeul Naţional de Artă va aduce în atenţia publicului local şi internaţional trei expoziţii de excepţie: Constantin Brâncuşi, Victor Brauner şi Paul Neagu.

Pentru obţinerea banilor destinaţi dezvoltării infrastructurii culturale, CJ Timiş a transmis către Ministerul Culturii lista investiţiilor care vor fi realizate special pentru importantul titlu european. De asemenea, CJ Timiş a solicitat transferul primei tranşe de bani care ar asigura cheltuielile de pregătire a anului în care Timişoara va fi Capitală Europeană a Culturii.

‘Toate investiţiile sunt destinate timişorenilor şi vizitatorilor care vor alege municipiul Timişoara ca destinaţie turistică în 2023. Vom crea o infrastructură culturală de care comunitatea se va bucura mulţi ani de acum încolo. Întregul judeţ va avea de câştigat în urma faptului că Timişoara va deţine titlul de Capitală Europeană a Culturii, însă banii pentru investiţii şi proiecte culturale primiţi de la minister vor merge, în integralitate, către Timişoara’, a explicat Alin Nica.

Bastionul Theresia va avea un rol major în 2023, deoarece va include cel mai modern centru de informare pentru turişti, precum şi o sală multifuncţională destinată în principal evenimentelor. Curtea de Onoare va fi pusă în siguranţă şi complet refuncţionalizată, iar Muzeul Naţional al Banatului va dota un atelier de mediere culturală şi pedagogie muzeală. Această ultimă iniţiativă este unică în vestul României şi vizează deschiderea actului cultural către întreaga comunitate. Tot la Bastion, pentru spaţiul expoziţional al Muzeului Naţional al Banatului, va fi achiziţionat un sistem performant de climatizare şi echipamente menite să păstreze exponatele într-un mediu controlat.

O sumă importantă va ajunge şi la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, unde va fi realizat un nou spaţiu expoziţional, chiar în centrul Timişoarei.

O altă investiţie majoră vizează Aerodromul Cioca, unde se doreşte amplasarea unui sistem special destinat găzduirii evenimentelor culturale. Cunoscut sub numele ‘HANGAir’, proiectul prevede achiziţionarea şi montarea unei construcţii temporare de tip hangar, cu echipamente de sonorizare, sistem de lumini, scenă, ecran led, creând un spaţiu cultural generos într-un timp scurt.

Pe lângă sumele alocate investiţiilor, CJ va primi de la Ministerul Culturii bani pentru proiecte culturale.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks