Un colectiv de cadre didactice şi studenţi ai Universităţii Politehnica Timişoara (UPT) au lansat, marţi, un proiect care îşi propune să realizeze o bicicletă alimentată cu hidrogen, parte a unui proiect mai larg care urmăreşte formarea şi conştientizarea publicului larg în domeniul energiei regenerabile şi a eficienţei energetice.
Proiectul intitulat Romanian Network for New Energy Solutions (RONNES) este coordonat de UPT şi are ca parteneri Inspectoratele Şcolare Judeţene Timiş şi Hunedoara şi beneficiază de o finanţare de 185.225 de euro prin Fondurile Norvegiene sub coordonarea Innovation Norway. Colectivul care coordonează proiectul are o expertiză temeinică în domeniu şi a încheiat recent un alt proiect de cercetare în domeniul energiei pe bază de hidrogen (proiectul Code-PEM), arată un comunicat al UPT remis, marţi, AGERPRES.
Echipei UPT i s-a alăturat şi o firmă privată care a donat o bicicletă electrică pe care studenţii Universităţii Politehnica Timişoara, îndrumaţi de cadrele didactice din proiect, vor încerca să o transforme într-una alimentată cu hidrogen.
Proiectul îşi propune să încurajeze elevii de liceu şi studenţii din universităţi, dar şi publicul larg, să participe activ la activităţile propuse, care urmăresc creşterea interesului pentru energia verde şi promovarea soluţiilor disponibile, contribuind astfel la transferul societal de la energia pe bază de combustibili fosili la energia curată.
În vederea derulării proiectului, au fost selectate 50 de cadre didactice din cele două judeţe, care vor vor urma cursuri de formare pe teme de energie regenerabilă, eficienţă energetică, generarea şi stocarea hidrogenului, celule de combustie, energie solară, eoliană şi hidrotermală acestea urmând să fie diseminate în rândul a circa 4.000 de elevi.
În cadrul proiectului vor fi organizate o serie de concursuri cu premii pentru elevi, primul dintre acestea (Aero Star) urmând să se desfăşoare cu ocazia Zilei Copilului, în cadrul evenimentului Poli Kids Fest, pe Stadionul Ştiinţa. De asemenea, a fost organizat un concurs de postere având ca temă ‘Bicicleta – alternativa verde’.
Pentru atingerea obiectivelor proiectului sunt planificate o serie de activităţi, între care crearea unui focus grup pentru abordarea provocărilor proiectului; stabilirea de grupuri ţintă pentru campanii de formare şi conştientizare; dezvoltarea competenţelor didactice şi a educaţiei active în domeniul energiei verzi şi al eficienţei energetice; generarea unei schimbări pozitive şi motivarea oamenilor pentru a economisi energie şi pentru a căuta alternative la soluţiile utilizate în prezent, dar şi promovarea actorilor principali din domeniul noilor energii, cu exemple de bune practici, mai precizează sursa citată. AGERPRES / (AS – autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă)