Acasă55Timiş: Protocol comun de colaborare, încheiat de Comisia interguvernamentală româno-germană privind problematica...

Timiş: Protocol comun de colaborare, încheiat de Comisia interguvernamentală româno-germană privind problematica etnicilor germani

Comisia interguvernamentală româno-germană privind problematica etnicilor germani din România, reunită, joi, la Timişoara, a elaborat un protocol comun de colaborare pentru prezervarea identităţii germanilor.

Copreşedintele comisiei, secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman, a declarat că reuniunea a avut loc anul acesta pe fondul unei dinamici intense a relaţiilor româno-germane, iar relaţiile privilegiate dintre cele două ţări se datorează semnificativ şi contribuţiei minorităţii germane.

‘Sesiunea din acest an a Comisiei a avut loc pe fondul unei dinamici intense a relaţiilor bilaterale româno-germane care pentru România, atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul Uniunii Europene şi al NATO, prezintă o importanţă strategică. Minoritatea germană din România a reprezentat întotdeauna un reper şi un purtător al atributului de progres, precum şi un catalizator pentru cooperarea româno-germană, fiind o punte de legătură extrem de solidă în relaţia dintre ţările noastre. Relaţiile privilegiate româno-germane se datorează în măsură semnificativă şi convieţuirii de secole a românilor, saşilor şi şvabilor din regiunile istorice ale României, Transilvania, Banat şi Bucovina şi contribuţiei semnificative a minorităţii germane în istoria României, precum şi a loialităţii sale de-a lungul timpului’, a declarat Daniela Gîtman, într-o conferinţă de presă.

Lucrările celei de-a XXVI-a sesiuni a Comisiei interguvernamentale au ocazionat, potrivit oficialului, un dialog foarte deschis, onest şi util, un schimb de idei şi de bune practici de care partea română va ţine cont, în continuare.

‘Ne bucurăm de oportunitatea de colaborare pe care o oferă aceste reuniuni anuale ale comisiei mixte, cu un rol esenţial în dezvoltarea de proiecte concrete pentru prezervarea identităţii şi dezvoltarea economico-socială a etnicilor din România, precum şi a comunităţilor în care aceştia trăiesc. Am semnat astăzi împreună cu doamna copreşedinte Natalie Pawlic Protocolul Comisiei prin care am stabilit cadrul de cooperare pentru sprijinirea minorităţii germane din România în anul următor. Am evidenţiat importanţa acordată de Guvernul României dezvoltării unui cadru favorabil prezervării identităţii minorităţii germane din România, precum şi faptul că aceasta reprezintă un model de abordare a politicii faţă de minorităţi, în spirit european. Protocolul evidenţiază evoluţia excelentă a relaţiilor dintre România şi Republica Federală Germania, care este în continuare principalul partener comercial al României, cu un schimb care a totalizat anul trecut 40 de miliarde de euro şi reprezintă cel de-al doilea investitor al ţării noastre, cu peste 25.000 de companii prezente aici şi cu un capital investit de 5,5 miliarde de euro’, a subliniat Daniela Gîtman.

În cadrul lucrărilor Comisiei interguvernamentale s-a reconfirmat angajamentul comun al celor două ţări de a acorda ajutor Ucrainei şi ţărilor afectate direct de război, atât timp cât va fi nevoie, în special Republica Moldova şi Georgia.

‘Am subliniat împreună cu doamna Pawlic solidaritatea pe care ambele ţări o manifestă faţă de Ucraina şi războiul ilegal provocat de Federaţia Rusă şi am reconfirmat angajamentul nostru comun de a acorda sprijin multidimensional Ucrainei, atât timp cât va fi nevoie, dar şi pentru statele fragile şi vulnerabile care se află în vecinătate şi sunt afectate de acest război, Republica Moldova şi Georgia’, a spus Gîtman.

Oficialul a subliniat angajamentul comun pentru consolidarea proiectului european şi edificarea unei Europe Unite şi a arătat că sprijinul financiar acordat minorităţii germane atât de către România, prin Forumul Democrat al Germanilor, de care beneficiază şi comunităţile în care trăiesc, cât şi de către Germania, cu acordul Guvernului României, totalizează 5,4 milioane de euro şi este foarte important.

S-au convenit promovarea relaţiilor bilaterale prin cultură şi artă, prin proiecte economice şi conservarea unor edificii şi monumente de artă germane în România, precum şi susţinerea învăţământului cu predare în limba germană, detaşarea unor profesori din Germania, dezvoltarea învăţământului dual.

La rândul său, copreşedintele Comisiei, însărcinatul Guvernului Federal pentru problemele imigranţilor de origine germană şi minorităţi naţionale, Natalie Pawlic, a subliniat buna colaborare dintre cele două ţări şi a declarat că lucrările comisiei au fost de un real succes. Aceasta a arătat că Guvernul german alocă 5,24 de milioane de euro pentru a sprijini proiectele economice, culturale şi sociale pentru păstrarea şi pe viitor a identităţii etnicilor germani din România.

Pawlic a reiterat faptul că Germania va depune în continuare toate eforturile pentru ca România să adere cât mai curând la spaţiul Schengen.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks