Rapsodul Gheorghe Zamfir şi pictorul Vasile Pintea au devenit, vineri, ‘ambasadori culturali’ ai judeţului, distincţiile fiindu-le înmânate cu prilejul marcării Zilelor Judeţului Timiş, ca recunoaştere a complexităţii artistice şi a promovării României în întreaga lume.
În vârstă de 82 de ani, Gheorghe Zamfir a performat de-a lungul carierei cu peste 90 de discuri de aur şi de platină, pe mapamond. Naistul Gheorghe Zamfir a dirijat orchestra Ansamblului Banatul, a cântat alături de violonistul bănăţean Efta Botoca, de saxofonistul Dorin Cuibaru şi de interpreta Aurelia Roşu Popa.
Pictorul, graficianul şi gravorul Vasile Pintea, în vârstă de 92 de ani, a abordat de-a lungul carierei stiluri complexe şi diferite, de la gravură şi ilustraţie de carte până la portrete şi picturi abstracte. Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, are la activ numeroase expoziţii personale în ţară şi străinătate, manifestări colective, având în vedere că în anul 1967 a plecat la Paris unde a luat contact cu casa de editură Lacouriere-Frelaut. Ulterior, el a colaborat şi cu Picasso şi Marc Chagall.
Preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, a marcat, în şedinţa festivă de vineri, importanţa istorică a datei de 28 iulie 1919, când a fost instaurată administraţia românească în judeţ, după retragerea trupelor de ocupaţie de pe teritoriul judeţului Timiş – Totontal.
‘Ziua de 28 iulie este o sărbătoare a noastră, a tuturor celor care ne regăsim în acest peisaj multicultural, efervescent, inovator, reprezentând marca inconfundabilă a Timişului şi a timişenilor. (…) În cadrul acestei adunări festive, suntem datori să cinstim memoria înaintaşilor şi să reflectăm asupra drumului parcurs. Fiecare reuşită, fiecare realizare şi fiecare progres al judeţului nostru poartă amprenta moştenirii lăsate de înaintaşii noştri. De-a lungul anilor, Timişul a devenit un loc în care valorile culturale şi tradiţiile se împletesc armonios cu inovaţia şi modernitatea. (…). Vom continua să susţinem proiecte care să îmbunătăţească infrastructura, să promovăm educaţia de calitate şi să sprijinim iniţiativele care vor stimula dezvoltarea economică şi socială a judeţului pentru a asigura un trai mai bun şi pentru a aduce progresul în fiecare colţ al judeţului nostru’, a arătat Alin Nica, în intervenţia sa.
Subprefectul Sorin Ionescu a evocat personalitatea lui Aurel Cosma, primul prefect al judeţului Timiş – Torontal, după alipirea Banatului la România-mamă.
Zilele Judeţului Timiş sunt marcate de numeroase evenimente, între care, vineri de la ora 18.00, la Muzeul Naţional de Artă va fi vernisată expoziţia ‘Personalităţi din Banat’, semnată de Aurelian Scorobete, care prezintă portretele a 60 de personalităţi reprezentative pentru Timişoara şi regiune.
Va urma, la Filarmonica Banatul, Gala festivalului ‘Lada cu zestre’, iar la Bastion, se vor citi texte care provin din fondul de presă al Bibliotecii Judeţene, în cadrul ‘Lecturilor aprinse’.