Lucrările de reabilitare a Turnului de Apă din Timişoara, care se doreşte a fi transformat într-un spaţiu cultural al municipiului, în cadrul proiectului Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021/2023, a ajuns la aproape 10% din proiect, a transmis, miercuri, Biroul de presă al municipalităţii.
‘În acest moment se lucrează atât în interior, cât şi în exterior, la consolidarea fundaţiilor. Au fost realizate săpături pentru ca forma proiectată să fie accesibilă oricărui vizitator, cu rampă circulară în jurul turnului. (…). În interiorul Turnului de apă din cartierul Iosefin vor fi amenajate o cafenea, o sală de expoziţii, un spaţiu foaier, o sală pentru activităţi culturale şi un punct de belvedere’, a precizat sursa citată.
La finalul reabilitării, turnul va fi preluat de Asociaţia Prin Banat, care a gândit deja un program de 120 de evenimente cu scopul de a reanima cartierul Iosefin.
Investiţia este finanţată cu 7.600.000 de lei prin granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA şi este implementată de către Primăria Municipiului Timişoara şi Asociaţia Prin Banat, în perioada octombrie 2020 – februarie 2024.
Proiectul de transformare a fostului Turn de apă al Timişoarei, situat aproape de Canalul Bega, în centru cultural a a fost iniţiat de fosta administraţie, care dorea să amenajeze în acel spaţiu şi un muzeu al cafelei, dedicat memoriei inventatorului expresorului, timişoreanul Francesco Illy, dar şi ca loc de belvedere al oraşului.
Turnul / castelul de apă a fost construit în anul 1914 şi are o înălţime de 52 de metri.
În Timişoara mai există două castele de apă, în cartierele Iosefin şi Fabric, fiind construite între anii 1912 – 1914 de arhitectul Szekely Laszlo, ambele fiind trecute pe lista monumentelor istorice ale oraşului. AGERPRES / (AS – autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă)