Asociaţia LOGS, principalul furnizor de servicii umanitare pentru refugiaţii din Timişoara, împreună cu Institutul Intercultural Timişoara vor oferi pentru 12 luni servicii de consiliere şi informare privind serviciile şi ajutorul oferit de actori instituţionali şi societatea civilă şi asistenţă medicală şi materială de urgenţă, respectiv alimente, produse de igienă, îmbrăcăminte, pentru migranţi.
Mai mult de 4.000 de cereri de azil din cele peste 6.300 înregistrate în România până la finele lunii august au fost depuse în zona de vest a ţării, la Poliţia de Frontieră din Timiş, Bihor, Caraş-Severin şi Mehedinţi sau direct în Centrul de Azil din Timişoara, arată un comunicat al preşedintelui LOGS – Grup de iniţiative, Flavius Ilioni Loga, remis, vineri, AGERPRES.
‘Mesajul bunătăţii timişorenilor faţă de imigranţi a ajuns în toată Europa. Pentru prima dată în România, oamenii s-au mobilizat extraordinar şi au ajutat migranţii cu mâncare şi alte nevoi. Acum ducem povestea mai departe şi pe lângă faptul că vom continua să îi ajutăm cu mâncare, medicamente şi îmbrăcăminte pe cei mai vulnerabili dintre migranţi, vom dezvolta cu sprijinul Active Citizens Fund România, programe de integrare pentru refugiaţii care se stabilesc în România’, spune Flavius Ilioni Loga.
Prin intermediul proiectului ‘ARMS – Migrants Assistance Services in Western Romania’ finanţat prin Programul Active Citizens Fund România, parte a Granturilor SEE şi Norvegiene 2014 – 2021, ONG-urile vor oferi şi servicii de integrare pe termen scurt prin activităţi de formare privind deprinderi de viaţă şi accesare locuri de muncă precum şi activităţi de depăşire a traumelor şi schimb intercultural, dar şi suport instituţional prin realizarea unei cercetării privind nevoile grupului ţintă şi promovarea unui model nou şi îmbunătăţit pentru a adresa nevoile grupurilor vulnerabile.
Până în septembrie 2022, Asociaţia LOGS şi Institutul Intercultural Timişoara îşi propun să consilieze peste 500 de migranţi din judeţele Timiş, Caraş-Severin şi Arad, să ofere 350 de pachete de alimente, medicamente şi îmbrăcăminte şi să ajute cel puţin 50 de migranţi să îşi găsească un loc de muncă. Refugiaţii vor fi întrebaţi care sunt problemele cu care se confruntă, într-o cercetare calitativă, iar răspunsurile vor fi transmise autorităţilor.
Proiectul cu valoare totală de 450.000 de euro va angaja şi un mediator intercultural originar din Afganistan, care va împărtăşi povestea lui de integrare în Timişoara, ca refugiat.
‘Să o iei de la capăt într-o ţară străină nu este un lucru uşor şi nu mi-a fost nici mie şi nici familiei mele, dar România ne-a oferit adăpost şi cu multe eforturi am învăţat limba, am continuat studiile şi acum lucrez. Acelaşi model vreau să îl transmit şi solicitanţilor de azil din Afganistan care vin în România în acesta perioadă, iar unii se stabilesc aici’, spune mediatorul intercultural din Afganistan, Mujib Basim.
Proiectul ARMS – Migrants Assistance Services in Western Romania va oferi şi activităţi de art-terapie pentru migranţi cu un psihoterapeut specializat, activităţi de cunoaştere a culturii române şi va realiza activităţi în comunitate de informare şi conştientizare despre migranţii din România.