Stejarul plantat de Regele Ferdinand în data de 1 mai 1923 la intrarea în fosta Comenduire a Garnizoanei din Piaţa Libertăţii din Timişoara, dar care s-a uscat în ultimii ani, va fi donat Facultăţii de Artă din Timişoara, în locul lui urmând să fie sădit un alt stejar, săptămâna viitoare, de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei.
Bătrânul stejar a început să se usuce după ce, în timpul lucrărilor de reabilitare a Pieţei Libertăţii, din 2013, i-au fost atinse rădăcinile şi nu a mai putut fi salvat. Arborele nu va fi aruncat, ci va fi transformat de către Facultatea de Arte a Universităţii de Vest într-o operă publică de artă, a anunţat, joi, Primăria Municipiului Timişoara.
MS Margareta va planta noul stejar la invitaţia conducerii Primăriei Timişoara.
În cursul acestui an, Municipalitatea şi SC Horticultura vor realiza mai multe intervenţii asupra celuilalt stejar din Piaţa Libertăţii, plantat de Regina Maria tot în anul 1923 şi care este sănătos. Intervenţiile au fost recomandate în urma unui studiu realizat de specialiştii Asociaţiei Peisagiştilor din România (ASOP) – Filiala Teritorială Vest, pentru a-l proteja, însă, potrivit cercetării, nu există garanţii că acesta va mai putea fi salvat.
Pe placa memorială care a fost montată lângă bătrânul stejar, scria: ‘Săditu-s-a acest stejar în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. În anu 1923, luna maiu, ziua întâi, sub glorioasa domnie a Majestăţii Lor Regele Ferdinand I, făuritorul României Mari şi de toţi iubita Regina Maria’ (…). ‘Săditu-s-a acest stejar spre veşnica pomenire a tuturor românilor şi a sfintei încoronări săvârşite în catedrala de la Alba Iulia în anul 1922 după Cristos, spre bucuria întregului popor românesc. Creşti cu vigoare arbore al încoronării şi fii simbol al Daciei Felix reînviate spre fericirea ţării şi mândria neamului’.