Transportul public naval pe tronsonul timişorean al Canalului Bega îşi va relua activitatea din 1 martie, iar din 4 martie se vor relua şi cursele de agrement pe ruta ‘Catedrala Mitropolitană’ Timişoara – Ecluza Sânmihaiu Român şi retur.
Cele şapte vaporetto andocate pe platforma special amenajată în depou, în luna decembrie a anului trecut, au fost în revizie tehnică până acum, a transmis, joi, Societatea de Transport Public Timişoara (STPT).
Vaporaşele destinate transportului public vor fi scoase la apă în data de 25 februarie, urmând să fie supuse testelor de rutină până în 1 martie, când va fi reluat transportul public pe Bega, pe tronsonul navigabil staţia Ardealul – staţia Mihai Viteazul. Începând cu data de 4 martie, se vor relua şi cursele de agrement, pe ruta staţia ‘Catedrală Mitropolitană’ – Ecluza Sânmihaiu Român şi retur. Aceste curse se vor efectua la fiecare sâmbătă şi duminică, între orele 12,00 – 17,00.
De la 1 martie va fi mărit şi numărul bicicletelor din sistemul VeloTM, în cele 34 de staţii special amenajate în Timişoara. Astfel, peste 300 de biciclete vor fi puse la dispoziţia celor care doresc să le folosească ca alternativă de transport în Timişoara, după ce acestea au fost supuse reviziei tehnice, în cadrul atelierului din depou. Începând cu aceeaşi dată, utilizatorii TroTM vor putea apela la servicul de închiriere trotinete, aceştia putând ridica oricare din cele aproape 100 de trotinete care vor fi amplasate în cele 13 staţii special amenajate.
Toate cele trei subsisteme de transport public au însemnat un real succes şi anul trecut, mulţi dintre utilizatorii transportului public în comun convenţional (cu tramvaiul, troleibuzul, autobuzul sau minibuzul) deplasându-se şi cu ambarcaţiunile pe Canalul Bega, bicicletele sau trotinetele.
Aproximativ 200.000 de pasageri (184.609) au preferat să se deplaseze cu cele şapte ambarcaţiuni pe Canalul navigabil Bega, în cele 3.951 de curse efectuate în regim de transport public, dar şi în cursele de promenadă, care au loc la fiecare sfârşit de săptămână. Dintre cei 26.000 de utilizatori înregistraţi în sistemul TroTM, peste 16.000 au ales să se deplaseze cu cele peste 300 de biciclete puse la dispoziţie, în 2022. Subsistemul de transport public TroTM are 11.140 de utilizatori, aceştia folosind cele aproape 100 de trotinete de 23.161 de ori.