Acasă93Timiş: Un al patrulea transport pleacă spre Cernăuţi cu ajutoare colectate prin...

Timiş: Un al patrulea transport pleacă spre Cernăuţi cu ajutoare colectate prin iniţiativa ‘Timişoara pentru Ucraina’

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a declarat, joi, că în cursul acestei zile pleacă al patrulea transport cu ajutoare umanitare spre oraşul înfrăţit Cernăuţi, în cadrul proiectului ‘Timişoara pentru Ucraina’, iar în oraş sunt şi găzduiţi refugiaţi ucraineni, prin intermediul centrului de primire înfiinţat special.

‘În centrul acestor acţiuni stau refugiaţii din Ucraina, iar demnitatea refugiaţilor stă pe primul loc. Aceasta înseamnă că nu-i tratăm ca pe nişte victime anonime, ci le oferim sprijin pentru ca ei să-şi activeze propriile forţe încât să-şi poată gestiona aceste evenimente tragice din viaţa lor (…) La două zile după ce a început războiul rusesc din Ucraina, ca să nu uităm cine este agresorul, am invitat societatea civilă, cine vrea să se implice în reacţia Timişoarei la acest război. A fost o şedinţă la care au participat organizaţii şi biserici şi am convenit să se nască această organizaţie, ‘Timişoara pentru Ucraina’. Între timp ni s-au alăturat şi multe alte organizaţii, universităţi, firme’, a spus primarul Fritz, într-o conferinţă de presă.

El a explicat că această iniţiativă organizează transporturi cu ajutoare umanitare pentru nevoile din Ucraina, dar au fost adunaţi şi aproape 500.000 de lei şi se oferă cazare pentru primirea refugiaţilor care rămân în oraş pentru o noapte sau pentru o perioadă mai îndelungată.

Iniţiativa ‘Timişoara pentru Ucraina’ s-a lansat printr-o colaborare între Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Timişoara, LOGS-Grup de Iniţiative Sociale, Fundaţia Comunitară Timişoara, Banat IT şi echipe de voluntari.

Flavius Iloni Loga, de la LOGS-Grup Iniţiative Sociale, a subliniat, în aceeaşi conferinţă de presă, că ceea ce se întâmplă la Timişoara, pe lângă faptul că este o premieră, reprezintă şi un model pentru cum intervenţiile umanitare. ‘Autorităţile statului, cele locale, care pot gestiona o urgenţă, sunt gata să ajute. (La fel şi n.red.) ONG-uri, mediu corporatist, firme, oameni simpli’, a spus Loga.

La conferinţa de presă au fost prezenţi şi alţi parteneri implicaţi în această iniţiativă, respectiv Emese Esztero (directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Timişoara), Dana Chesaru (director executiv la Fundaţia Comunitară Timişoara), Costin Bleotu (preşedinte BanatIT), Ana Lukacs (event manager BanatIT, coordonator voluntari) şi Sorina Doroga (director al Clinicii Juridice pentru Societatea Civilă din cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii de Vest Timişoara).

Centrului de primire a refugiaţilor ucraineni a fost apelat până acum de aproape 600 de cetăţeni din ţara vecină, care au fost îndrumaţi către cazare, au primit ajutor financiar sau alte informaţii de care aveau nevoie – integrarea copiilor în şcolile din oraş, integrarea adulţilor pe piaţa muncii, procedurile legale pentru cereri de azil, căsătorii, botezuri sau tratamente oncologice.

Primarul Dominic Fritz a menţionat că Timişoara dispune de 1.708 de locuri disponibile puse la dispoziţia refugiaţilor de război, dar numai 73 de paturi au fost ocupate noaptea trecută. AGERPRES / (A – autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks