AcasăStiri generaleTimiş: Un deceniu de la lansarea învăţământului dual la Liceul Tehnologic Energetic...

Timiş: Un deceniu de la lansarea învăţământului dual la Liceul Tehnologic Energetic ‘Regele Ferdinand I’

Liceul Tehnologic Energetic ‘Regele Ferdinand I’ din Timişoara a organizat, marţi, Ziua porţilor deschise, cu ocazia aniversării a 10 ani de la relansarea învăţământului profesional prin înfiinţarea în liceu a primelor clase de învăţământ dual.

‘Acum 10 ani, am fost prima şcoală din Timiş care a avut curajul să pornească acest proiect de formare profesională în sistem dual, alături de trei companii germane. Am început cu o clasă de 17 elevi, iar în prezent avem 10 clase şi peste 200 de elevi. Celor trei companii mari li s-au alăturat în acest frumos proces de formare a tinerilor meseriaşi şi alte companii. În prezent avem 17 firme partenere, companii de top din ţară. Am pornit cu o calificare, cea de electromecanic utilaje şi instalaţii industriale, iar în prezent formăm tineri pentru a deveni şi operatori la maşini cu comandă numerică, electricieni aparate electrice şi energetice şi începând de anul acesta, mecanici echipamente hidraulice şi pneumatice. Toate aceste calificări au fost solicitate de-a lungul anilor de companiile partenere, în funcţie de cerinţele pieţei muncii’, a declarat directorul Liceul Tehnologic Energetic ‘Regele Ferdinand I’, prof. Luminiţa Filip.

Ea a punctat că îşi doreşte ca pe viitor, aici să fie creat un adevărat centru de formare profesională, cu mai mulţi elevi şi mai multe companii interesate de această formă de creştere şi educare a tinerilor meseriaşi.

La nivelul judeţului Timiş, în anul şcolar 2022-2023 sunt disponibile peste 1.300 de locuri la învăţământul profesional, dintre care aproape 400 în sistemul dual. La şcoala duală Banat din cadrul liceului sunt disponibile 96 de locuri.

Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, Aura Danielescu, a subliniat că inspectoratul a susţinut şi va continua să susţină sistemul de învăţământ profesional.

‘Cred cu tărie că avem nevoie de meseriaşi bine pregătiţi, pentru care colegii mei, profesorii liceelor tehnice şi tehnologice depun toate eforturile pentru a-i pregăti pentru o meserie de viitor. Eforturilor lor li se alătură şi cele ale companiilor partenere în programul de învăţământ dual şi pentru aceasta îi felicit şi le mulţumesc tuturor, pentru implicare’, a spus Danielescu.

Pe lângă dotările atelierelor şi laboratoarelor de practică de la şcoală, elevii beneficiază de îndrumare specializată şi practică pe echipamente tehnologice avansate şi în cadrul companiilor partenere. Sute de elevi au fost instruiţi de-a lungul vremii de mentori profesionişti din cadrul companiilor, iar acum mulţi dintre ei sunt angajaţi ai acestor firme.

Pentru anul şcolar 2022 – 2023, la şcoala duală Banat sunt disponibile 96 de locuri, împărţite pe următoarele calificări: Electromecanic utilaje şi instalaţii industriale (36 locuri), Operator maşini cu comandă numerică (12 locuri), Electrician aparate şi echipamente electrice şi energetice (24 locuri ), Mecanic echipamente hidraulice şi pneumatice (24 locuri). AGERPRES / (AS – autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks