Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) ‘Victor Babeş’ din Timişoara se alătură demersurilor unor instituţii omoloage din ţară care susţin dezvoltarea reţelei de spitale universitare din România, îmbunătăţind astfel sistemul public de sănătate naţional şi aducând beneficii importante pentru pacienţi, pentru medicii rezidenţi şi pentru studenţi.
Rectorul UMF Timişoara, Octavian Creţu, a declarat, marţi, că spitalele universitare au un impact semnificativ în creşterea accesului la servicii medicale de calitate, precum şi în pregătirea şi formarea resursei umane din sănătatea românească.
‘Dezvoltarea spitalelor universitare este esenţială pentru a asigura accesul la îngrijire medicală de înaltă calitate. Aceste spitale oferă servicii medicale specializate, oportunităţi de cercetare medicală avansată, precum şi o platformă importantă pentru pregătirea şi formarea viitorilor medici şi asistenţi medicali. În cadrul spitalelor universitare, care beneficiază de tehnologie modernă în medicină, atât studenţii cât şi medicii rezidenţi au oportunitatea să se pregătească şi să îşi dezvolte competenţele medicale prin practică şi formare clinică. În plus, spitalele universitare joacă un rol important în cercetarea medicală, fiind un loc ideal pentru realizarea de studii clinice şi pentru testarea de noi tratamente şi terapii. Aceste cercetări sunt esenţiale pentru îmbunătăţirea calităţii îngrijirii medicale şi dezvoltarea în ansamblu a inovaţiei în sănătate’, a detaliat precizat dr. Octavian Creţu.
Spitalele universitare reprezintă unităţi medicale asociate universităţilor de medicină şi au un rol important în furnizarea de servicii medicale de calitate, formarea resursei umane din sănătate şi promovarea inovaţiei şi a cercetării în domeniul medical.
Timişoara este al cincilea mare oraş din România, deserveşte o populaţie de peste 250.000 de cetăţeni şi beneficiază de funcţionarea uneia dintre cele şase universităţi de medicină şi farmacie tradiţionale din România. UMF Timişoara este parte a Alianţei Universitare G6 – UMF.
Guvernul intenţionează să transfere spitalele CFR din subordinea Ministerului Transporturilor către alte autorităţi.
La Timişoara, municipalitatea s-a arătat interesată, la finele anului trecut, să preia în administrare Spitalul CFR, aflat în subordinea Ministerului Transporturilor.