Universitatea Politehnică Timişoara (UPT) marchează deschiderea oficială a programului Timişoara Capitală Culturală Europeană (CCE) 2023 printr-un weekend de celebrare a artelor, ştiinţei şi comunităţii, campusul universităţii devenind în perioada 16-19 februarie un punct de întâlnire al întregii comunităţi locale şi al invitaţilor.
Vor avea prilejul să stea de vorbă artişti, creativi, cercetători, personalităţi ale Europei academice, diplomatice sau culturale cu publicul, studenţi, cetăţeni ai cartierului Elisabetin, timişoreni, invitaţi şi turişti. Spaţiul deschis va fi accesibil tuturor pentru momente festive, conferinţe, demonstraţii, ateliere, experimente, expoziţii, concerte şi petreceri devin pretext pentru explorare şi dialog, cadru pentru creştere şi învăţare împreună, anunţă UPT.
‘Ne aflăm la începutul unui an important pentru Politehnică, dar şi pentru Timişoara. 2023 este anul în care Timişoara este Capitală Europeană a Culturii în care mai mult ca oricând, ceea ce facem are vizibilitate pe scară largă, dincolo de nivelul regional sau naţional. Este important ce vom face anul acesta, dar mai important este cu ce vom rămâne după acest an. Este esenţial ce rămâne în Timişoara, dar tot atât de important este ce putem transfera, ca experienţă, la nivel regional. Din punct de vedere cultural, ne pregătim de mult pentru anul 2023, an în care producem şi organizăm o serie de activităţi la graniţa între ştiinţă şi artă, începând chiar de la Deschiderea Capitalei Europene a Culturii’, a declarat, miercuri, rectorul UPT, Florin Drăgan.
Vineri, în sala Auditorium din Centrul de Conferinţe al Universităţii Politehnica Timişoara dar şi online se va desfăşura Conferinţa hibridă ‘Patrimoniul sub reflectoare Timişoara – Digital Culture & Heritage Talks’, parte a programului Opening Timişoara 2023, eveniment organizat de Universitatea Politehnică Timişoara, prin Centrul ID/ IFR şi e-Learning şi Centrul Multimedia, împreună cu Muzeul Naţional al Banatului şi Timişoara 2023.
Sâmbătă şi duminică, la Experimentarium şi la Muzeul UPT, va avea loc XR Show Spotlight Heritage Timişoara, cu tehnologii digitale (realitate augmentată/ virtuală/ mixtă, holograme, aplicaţii interactive) şi de ştiinţă, cu demonstraţii spectaculoase de fizică, experimente de chimie pentru cele cinci simţuri, prezentarea premierelor tehnice ale Timişoarei.
Sâmbătă, la FABER va avea loc vernisajul primei expoziţii a programului Bright Cityscapes, care face parte din Programul oficial al Timişoara 2023 Capitală Culturală Europeană.
Deschiderea oficială a Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii vine cu un program special la MV sci-art, vineri, cu deschiderea a trei expoziţii, un performance şi un party cu DJ timişoreni.
Programul va continua şi sâmbătă cu un tur ghidat al expoziţiilor.
Pe întreg parcursul anului 2023, Universitatea Politehnică Timişoara va mai organiza o serie de alte evenimente situate la frontiera dintre ştiinţă şi artă, consacrate Capitalei Culturale Europene.