Muzeul Naţional al Banatului (MNB) marchează, miercuri, Ziua Banatului, care aminteşte de Pacea de la Passarowitz, încheiată la 21 iulie 1718, şi care reprezintă momentul primei integrări europene a Timişoarei şi a Banatului eliberate de sub ocupaţia otomană.
‘Tratatul de la Passarowitz sau de la Pojarevaţ din 21 iulie 1718 a fost cel prin care s-a încheiat războiul dintre Imperiul Otoman pe de-o parte şi Imperiul Habsburgic şi Republica Veneţiană de cealaltă parte. Tratatul a fost semnat la Pojarevaţ (sârbă Pozarevac, germană Passarowitz, în Serbia de nord, pe râul Morava). În perioada 1714 – 1718, otomanii au avut mai multe succese împotriva Veneţiei şi în luptele purtate în Grecia, dar au fost înfrânţi la Petrovaradin (germana Peterwardein) în 1716 de către trupele imperiale habsburgice conduse de prinţul Eugen de Savoia’, arată site-ul Muzeului Naţional al Banatului.
Conferinţa de pace de la Passarowitz, desfăşurată în urmă cu peste 300 de ani, s-a finalizat prin încheierea unui tratat care marchează începutul dezvoltării moderne a Banatului. Era momentul în care se puneau bazele moderne ale diplomaţiei în această parte a Europei. Pe lângă pace, tratatul a vizat reglementări comerciale şi de navigaţie care, în final, au fost mai durabile şi au generat principalele direcţii de evoluţie în domeniu.