Eurodeputatul Adina Vălean, care va înmâna vineri seara Premiul ‘Melina Mercouri’ pentru Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2023, a declarat în discursul oficial din cadrul Ceremoniei de Gală dedicat deschiderii CCE, că momentul reprezintă un set de responsabilităţi, dar şi de beneficii de care Timişoara va putea beneficia în anii următori.
Ea a amintit că în urmă cu aproape 40 de ani, ministrul Culturii din Grecia, Melina Mercouri şi omologul ei francez au creat Programul Capitală Europeană a Culturii, iar iniţiativa a devenit în foarte scurt timp una din cele mai populare şi mai apreciate la nivel european.
‘Programul CCE este o adevărată sărbătoare dedicată patrimoniului comun şi imensei diversităţi culturale pe care o găsim în Europa, o celebrare a dialogului cultural şi a culturii vii, autentice sunt valorile pe care se bazează întreaga construcţie a Uniunii Europene. Timişoara intră în comunitatea oraşelor care au primit titlul de Capitală Europeană a Culturii, iar acest titlu vine cu multe responsabilităţi dar şi cu multe beneficii’, a afirmat Adina Vălean.
Dintre beneficiile titlului câştigat de Timişoara, comisarul European Adina Vălean a subliniat că apartenenţa la reţeaua de capitale culturale europene este mai mult decât simbolică, iar experienţa arată că oraşele gazdă au avut beneficii semnificative pe termen lung în ceea ce priveşte regenerarea urbană, îmbunătăţirea imaginii publice sau valorificarea potenţialului de inovare.
‘Capitalele culturale europene au reuşit să atragă mai mulţi turişti şi să promoveze un turism de calitate la nivel naţional şi european. Contextul creat de numirea unui oraş capitală culturală aduce şi alte investiţii decât cele legate de evenimentele culturale. Uniunea Europeană, Comisia Europeană, prin fondurile de coeziune a finanţat în regiunea de vest Timişoara proiecte de 221 de milioane de euro din 2007. Unele, cum ar fi înnoirea flotei de tramvaie sau renovarea domului romano-catolic, sunt lucruri relevante şi în contextul CCE. Pentru următorii ani sunt disponibili 90 de milioane de euro, din care câte 29 de milioane de euro pentru regenerare urbană şi mobilitate urbană. Timişoara să se folosească de momentul titlului pentru a investi într-un viitor cu un parcurs important. Ambasadorii dumneavoastră la Bruxelles vor duce nu doar proiectele culturale, ci şi spiritul oraşului’, a detaliat Adina Vălean.
Ea a mai subliniat că de Timişoara se leagă nume importante ale culturii contemporane, între care romanele Hertei Muller sau poezia lui Ştefan Foarţă şi altele, care sunt cu adevărat parte din patrimoniul român, european şi universal.
‘Ele sunt expresia culturii vii, autentice pe care fondatorii CCE au vrut să o pună în valoare şi să o facă cunoscută cetăţenilor europeni’, a încheiat europarlamentarul Vălean.