AcasăStiri generaleTM2023/ Artele plastice şi muzica oferă cele mai atractive momente în acest...

TM2023/ Artele plastice şi muzica oferă cele mai atractive momente în acest weekend, la Timişoara

Artele îşi dau întâlnire la Timişoara, în Capitala Europeană a Culturii, în acest weekend, cele mai atractive evenimente fiind, între altele, expoziţia ‘Brâncuşi: surse româneşti, perspective universale’ de pe simezele Muzeului Naţional de Artă Timişoara, un concert simfonic oferit de Filarmonica Banatul.

Filarmonica Banatul invită melomanii, vineri, de la ora 19.00, în Sala Capitol, la un concert simfonic, sub bagheta dirijorală a lui Gabriel Bebeşelea, care conţine lucrări de inspiraţie spaniolă. Solişti vor fi chitaristul Rafael Aguirre şi pianistul Juan Perez Floristan. În program, piese semnate de M. de Falla (Nopţi în grădinile Spaniei), J. Rodrigo (Concierto de Aranjuez), I. Albeniz (Rapsodia spaniolă 1897-1911, orchestrată de George Enescu) şi M. Ravel (Rapsodia spaniolă).

Sâmbătă, de la ora 19.00, la Bastionul Maria Theresia are loc un recital vocal susţinut de baritonul Liviu Holender şi de Juliette Journaux (pian). În program vor fi lieduri de F. Schubert, J. Brahms, G. Mahler, M. Ravel.

Teatrul Naţional Timişoara (TNTm) devine capitala europeană a teatrelor publice din Europa, prin Conferinţa Internaţională a Convenţiei Teatrale Europene, pe care o găzduieşte în perioada 9 -12 noiembrie şi la care şi-au anunţat prezenta peste 80 de reprezentanţi ai celor 59 de teatre membre din peste 35 de ţări.

Participanţii vor fi alături de spectatorii din Timişoara la unele dintre cele mai renumite şi mai îndrăgite spectacole ale Teatrului Naţional: ‘Vocile oraşului’ (Central Park, coregrafia Pal Frenak – vineri, ora 19.00, la Sala 2) şi ‘Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese’ (regia lui Radu Iacoban – sâmbătă, ora 19.00, la Sala Mare).

În cadrul Conferinţei Internaţionale de Teatru de la Timişoara, membrii Convenţiei Teatrale Europene vor analiza, în termeni de similitudini şi diferenţe, parcursul teatrelor publice din Europa şi vor reflecta asupra felului în care noile realităţi istorice, politice sociale şi culturale provoacă unitatea teatrală europeană. De asemenea, vor dezvolta formule prin care teatrele membre să îşi poată acorda particularităţile de funcţionare într-o serie cât mai extinsă de proiecte comune şi colaborări, de participări în programele europene iniţiate şi gestionate de ETC.

Heritage Film Festival aduce publicului timişorean o experienţă cinematografică inedită, în perioada 10-12 noiembrie, la HEI – House of European Institutes şi CRAFT – Centrul Regional de Afaceri Timişoara, în prim plan fiind proiecţii de filme de patrimoniu din România, Grecia, Lituania, Germania şi Polonia, care ilustrează evoluţia cinematografiei europene.

Prima zi a festivalului aduce, la Galerie 1 – HEI – House of European Institutes, de la ora 19.00 – Lotte Reiniger- Early work 1919-1930 (animaţie, Germania), fiind una dintre cele mai aşteptate proiecţii dedicate pionierului animaţiei cu siluete de hârtie, Lotte Reiniger.

Sâmbătă, la Centrul Regional de Afaceri Timişoara, de la ora 10.00, este prezentat Centenarul ‘Ion Popescu Gopo’, cu un program de scurtmetraje (1957 – 1985), România, animaţie.

De la ora 14.00 va rula filmul ‘Nunta de piatră’ (România, 1973, regizori: Dan Piţa, Mircea Veroiu), un alt film românesc prezentat în cadrul Heritage Film Festival, care este o adaptare a operelor lui Ion Agârbiceanu, ce se desfăşoară în decorul minelor de aur din Munţii Apuseni, la începutul secolului XX. Filmul a fost selecţionat pentru Festivalul de Film de la Cannes în categoria Semaine de la Critique în anul 1973.

De la ora 16.00 urmează proiecţia ‘Secvenţe’ (România, 1982, regizor: Alexandru Tatos), care completează lista filmelor româneşti de la Heritage Film Festival.

La ora 20.00 va începe o dezbatere în limba engleză cu tema Impactul patrimoniului asupra creaţiei noilor opere de artă.

Duminică, de la ora 17.00, la Galerie 1 – HEI – House of European Institutes, va fi proiectat Classic Polish Animation Shorts (Polonia); o colecţie de filme de animaţie poloneze prezentate într-o conferinţă academică susţinută de profesorul Robert Sowa, prorector Academy of Fine Arts, Cracovia.

Muzeul Naţional al Banatului invită publicul pasionat de istorie la vernisajul expoziţiei ‘Timişoara în gravura europeană, secolele XVI – XVIII’, care reuneşte 135 de gravuri ce oferă o perspectivă fascinantă asupra cetăţii Timişoara, într-o perioadă definitorie a istoriei sale.

Muzeul Naţional al Banatului se prezintă cu expoziţiile permanente ‘Ştefan Popa Popa’s’, ‘Istoria militară a Banatului’, ‘Spaţiile Oravitzan’ şi temporara ‘Ciprian Porumbescu 170. O viaţă, o epocă, un ideal’.

Muzeul Naţional de Artă rămâne atracţia anului TM2023 cu ‘Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale’, care are deja aproape 50.000 de rezervări pentru vizitatori, în cele cinci săptămâni de la deschidere, un record absolut înregistrat în spaţiul expoziţional timişorean de până acum. Expoziţia poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 12.00 –

La Muzeul Naţional de Artă mai pot fi vizitate secţiile de ‘Artă Bănăţeană şi Artă Modernă Românească’, ‘Artă Europeană’ – Fondul Ormos Zsigmond, Colecţia ‘Corneliu Baba’.

Muzeul Satului Bănăţean are deschise expoziţiile de ceramică, ţesături, port, podoabe, expoziţia foto-documentară ‘Danube women stories’ şi temporara ‘Povestea lemnului – Lăzi de zestre din Banat’ (de marţi până duminică între orele 12.00 – 16.00).

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks