Expoziţia colectivă centrală ‘Chronic desire – Sete cronică’ este provocatoare şi cu siguranţă le va stârni emoţii spectatorilor, a afirmat primarul Timişoarei, Dominic Fritz, la vernisajul care a avut loc joi la Muzeul de Transport Public ‘Corneliu Mikloşi’.
‘Luăm parte la transformarea acestui fost depou de tramvaie într-un centru de artă şi tehnologie, unde vom investi în următorii ani în mai multe hale, aflate pe partea cealaltă, peste 20 milioane de euro pentru a transforma acest lucru, iar această expoziţie centrală va dura până în aprilie. Expoziţia cuprinde aproape 30 de artişti plastici, vizuali şi artă contemporană, din Timişoara, din România, dar şi din Europa. Este o expoziţie curatoriată de o echipă curatorială care a fost responsabilă pentru tot programul cultural în acest an şi este o expoziţie care vorbeşte tocmai despre setea noastră de a fi o comunitate. (…) Este o expoziţie uneori şi provocatoare, dar o expoziţie care cu siguranţă va stârni emoţii în spectatori. Tocmai acesta este rolul culturii şi suntem mândri că avem această expoziţie în Timişoara’, a declarat Dominic Fritz pentru AGERPRES.
Primarul a afirmat că titlul de Capitală Culturală European reprezintă pentru Timişoara o şansă extraordinară prin care se poate dovedi că municipiul este un oraş european, iar această titulatură reprezintă o oportunitate strategică nu doar pentru oraşul pe care-l conduce, ci şi pentru toată România.
‘Pentru Timişoara este o şansă extraordinară să dovedim că suntem un oraş european şi să spunem mai departe povestea noastră. Povestea este că diversitatea este o putere, că atunci când vezi şi alte perspective se naşte inovare şi prin inovare ai parte şi de prosperitate. Timişoara a fost şi este un oraş prosper şi cred că toate aceste teme sunt relevante pentru Europa de azi şi de aceea ne bucurăm că putem să repunem şi România din nou pe harta Europei, cu alte perspective şi cred că va redefini imaginea pe care o are nu doar Timişoara, ci toată România. Asta este o miză mare şi este o oportunitate strategică nu doar pentru Timişoara, ci pentru toată România, şi în acelaşi timp pentru comunitatea noastră locală înseamnă să ne redescoperim. Există o efervescenţă foarte, foarte mare în oraş, toată lumea vrea să facă parte din acest proiect, firmele se implică, şcolile şi aşa mai departe, şi exact asta vrem să transmitem: că orice comunitate se construieşte doar dacă fiecare dintre noi face parte, pentru că fiecare are ceva de contribuit, şi dacă acum această capitală culturală va stârni toată această energie creatoare în oraş, în toate domeniile oraşului, atunci avem doar de câştigat’, a mai spus primarul Timişoarei.
Corina Oprea, unul dintre curatorii expoziţiei ‘Chronic desire – Sete cronică’, a precizat că aceasta reuneşte 35 de artişti şi se desfăşoară în patru spaţii din Timişoara.
‘Acest spaţiu, Muzeul de Transport Public ‘Corneliu Mikloşi’, a mai fost folosit în Timişoara ca spaţiu expoziţional însă este prima expoziţie sub noua lui titulatură de multiplexcity, un viitor centru al artei şi tehnologiei. Expoziţia vernisată acum, ‘Chronic desire – Sete cronică’, este expoziţia centrală de grup care deschide programul de artă contemporană din cadrul Timişoara 2023 – Capitală Culturală Europeană. Aceasta se desfăşoară în mai multe locaţii, pe lângă Muzeul ‘Corneliu Mikloşi’, la Comenduirea Garnizoanei, Palatul Ştefania, precum şi Bastionul Maria Theresia, toate cu istoric foarte special în Timişoara, şi care răspund la un istoric, să spunem, industrial, dar de asemenea şi militar, pe care Timişoara îl are. Expoziţia reuneşte 35 de de prezenţe artistice din Timişoara, România şi Europa, şi să spunem alianţe globale, care încearcă să găsească răspunsuri la provocările pe care contextul climateric, politic şi social ne pune le încercare’, a declarat Corina Oprea precizând că expoziţia va putea fi vizitată până pe 23 aprilie.