Festivalul Internaţional ‘George Enescu’ aduce în Capitala Europeană a Culturii (CCE) 2023, în perioada 3 – 20 septembrie, mari ansambluri ale lumii (Ensemble Intercontemporain, Fine Arts Quartet, Camerata Bern, Manchester Camerata şi Romanian Chamber Orchestra) care se vor alătura Filarmonicii Banatul, în şase concerte de excepţie dirijate de Matthias Pintscher, Patricia Kopatchinskaja, Martijn Dendievel, Vlad Vizireanu şi Gabriel Bebeşelea.
‘Festivalul Internaţional ‘George Enescu’ este prezent şi în acest an la Timişoara cu o serie de concerte de care publicul timişorean şi turiştii numeroşi, atraşi de manifestările din cadrul TM 2023, vor avea ocazia să se bucure la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul. Renumitul Ansamblu Intercontemporain, Cvartetul Fine Arts, Filarmonica Banatul, Romanian Chamber Orchestră, Camerata Bern cu Patricia Kopatchinskaja sau Manchester Camerata, dirijată de Vlad Vizireanu, sunt numele prezente pe scenele principale de la Bucureşti care vor concerta în luna septembrie şi în oraşul de pe Bega’, a transmis Cristina Uruc, director Artexim, într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.
Potrivit acestuia, colaborarea între cele două evenimente majore ale anului este binevenită, consolidând locul României pe harta culturală a lumii.
‘Este o onoare să aducem la Timişoara Festivalul Internaţional ‘George Enescu’, cu cele mai prestigioase ansambluri din lume. Este un an special pentru Timişoara şi pentru întreaga ţară, este anul în care contribuim cu toţii pentru a oferi experienţe de cea mai înaltă calitate artistică şi culturală şi ne bucurăm împreună de toate oportunităţile ivite datorită titlului TM 2023′, a adăugat Dana Ţurcan, managerul proiectului.
Concertul de deschidere va fi susţinut de Ensemble Intercontemporain, în 3 septembrie, ora 19.00. Ansamblul este format din 30 de muzicieni profesionişti specializaţi în interpretarea muzicii contemporane şi experimentale, dirijaţi de Matthias Pintscher. Repertoriul concertului include lucrări semnate de cei mai importanţi compozitori ai secolelor XX şi XXI, precum: Pierre Boulez, Karlheinz Stockhausen, Gyorgy Ligeti, Luciano Berio, Iannis Xenakis sau Gerard Grisey.
Al doilea concert va fi susţinut de Fine Arts Quartet în 4 septembrie, ora 19.00. Cvartetul de coarde american are o istorie impresionantă şi o reputaţie puternică în lumea muzicii clasice. Fondat în 1946 la Chicago şi a colaborat cu unii dintre cei mai mari muzicieni ai secolului XX, precum Isaac Stern, Yehudi Menuhin sau Ralph Votapek.
Romanian Chamber Orchestra va aduce în faţa publicului un concert plin de emoţie adresat familiilor, intitulat ‘Pinocchio… with ‘strings’ attached’. Alături de lucrări celebre scrise de W. A. Mozart sau B. Bartok, va fi interpretată în premieră naţională lucrarea lui M. Gandolfi (‘Aventurile lui Pinocchio în Funland’). Concertul din 6 septembrie, ora 19.00, va fi dirijat de maestrul Gabriel Bebeşelea.
În 7 septembrie, de la aceeaşi oră, publicul este invitat la un concert simfonic extraordinar susţinut de Orchestra Filarmonicii Banatul Timişoara, alături de celebrul Cvartet Arcadia. Vor fi interpretate lucrări de A. Pop, J. Adams, M. Weinberg şi D. Shostakovich, sub bagheta maestrului Martin Dendievel.
În 14 septembrie, Camerata Bern va continua seria concertelor din cadrul festivalului. Fondată în 1962, în Elveţia, orchestra îmbină inovaţia şi calitatea artistică la cel mai înalt nivel posibil, bucurându-se de apreciere la nivel mondial. Începând cu 2018, Patricia Kopatchinskaja este directorul artistic al ansamblului. Camerata Bern abordează un repertoriu vast, de la muzica barocă, până la cea contemporană.
Ultima zi a Festivalului Internaţional ‘George Enescu’ la Timişoara, din 20 septembrie, propune un concert inedit susţinut de Manchester Camerata, apreciat de presa britanică drept ‘cea mai curajoasă orchestră din Marea Britanie’.
Festivalul Internaţional ‘George Enescu’ este cel mai mare festival de muzică clasică din România şi unul dintre cele mai importante festivaluri de acest gen din Europa. Prima ediţie a festivalului a fost organizată în 1958.