Festivalul LA PAS aduce în Capitala Europeană a Culturii 2023 ateliere gastronomice care tratează ‘Gustul ca patrimoniu’, prin activităţi de promovare a consumului responsabil, reducerea risipei alimentare, hrană sănătoasă şi grădinărit urban care se vor desfăşura, sâmbătă, la Muzeul de Transport Public ‘Corneliu Miklosi’ din Timişoara.
Programul LA PAS / Slowing Down, iniţiat şi dezvoltat de Centrul de Resurse pentru Iniţiative Etice şi Solidare (Asociaţia CRIES) în contextul Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2023, are un calendar bogat în cursul acestui an, arată un comunicat CRIES remis, miercuri, AGERPRES.
Iniţiatorii urmăresc valorificarea patrimoniului gastronomic prin respectarea principiilor ‘bun-curat-etic’, specifice mişcării de Slow Food.
‘Ne propunem să dezvoltăm competenţe de consum responsabil în rândul tinerilor, instituirea unor practici sustenabile de organizare a evenimentelor culturale şi pentru turism, adoptarea de politici publice care să favorizeze modele de dezvoltare sustenabilă şi o cultură a sustenabilităţii’, declară Mihaela Veţan, coordonator al Programului LA PAS.
Programul se adresează deopotrivă copiilor, tinerilor şi adulţilor, având o componentă puternică de educare şi responsabilizare socială privind practicile durabile de producţie şi consum, dar şi de incluziune socială şi apreciere a diversităţii.
O componentă importantă a programului este cea educaţională – ‘LA PAS: Educaţie pentru schimbare’ -, prin care se estimează ca 650 de elevi şi familiile lor să fie angrenaţi, până în luna noiembrie, în activităţi privind consumul responsabil, reducerea risipei alimentare, hrană sănătoasă, grădinărit urban şi modă sustenabilă.
Profesori de la 15 unităţi de învăţământ din Timişoara, şcoli şi licee, s-au implicat în program şi pregătesc proiecte dedicate pe care le vor implementa împreună cu copiii şi tinerii în următoarele luni. Se promovează învăţarea experienţială – elevii vor grădinări şi vor găti în şcoală şi acasă, cu părinţii sau bunicii, vor învăţa să mănânce curat şi sănătos, produse locale, să îşi gestioneze cumpărăturile, vor face borcane anti-risipă, vor face excursii în afara oraşului şi vor culege plante medicinale, vor recicla creativ, vor deveni designeri ad-hoc, pentru a revalorifica şi refolosi hainele vechi.
Prin atelierele de gătit sub deviza ‘Gustul ca patrimoniu’, CRIES continuă să promoveze gastronomia ca parte a patrimoniului local imaterial.
La cea de-a III-a ediţie, principiile LA PAS rămân neschimbate: promovează gastronomia artizanală şi micii producători, produsele autohtone de calitate, sunt celebrate producţia şi consumul sustenabil, sunt implicaţi voluntari, astfel ca toată lumea să guste din bunătăţi şi să se simtă bine.
Festivalul va cuprinde un târg cu produse artizanale şi hand-made, ateliere, degustări, dezbateri, inclusiv un program artistic şi alte surprize.
LA PAS / Slowing Down face parte din Programul Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii şi este finanţat de Primăria Municipiului Timişoara prin Centrul de Proiecte.