Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj în cadrul ceremoniei de deschidere a Programului Cultural Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, în care se declară convins că acest program îşi va proba succesul prin moştenirea de lungă durată pe care o va lăsa culturii.
Şeful statului a urat mult succes Programului Cultural Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, afirmând că este unul dintre cele mai importante momente ale istoriei oraşului de pe Bega din secolul XXI.
‘Astăzi, la 16 ani de la prima capitală românească a culturii europene, dumneavoastră veniţi cu un proiect prin care timişorenii şi mândra comunitate a bănăţenilor îşi prezintă şi îşi valorifică tradiţiile şi energiile culturale, spiritul civic şi aspiraţiile’, a mai transmis Iohannis în mesajul care a fost prezentat de către consilierul prezidenţial Sergiu Nistor.
El a subliniat că titlul de Capitală Europeană a Culturii nu a fost uşor de obţinut, 14 oraşe din România fiind înscrise într-o competiţie puternică.
‘Timişoara a fost cea care a primit laurii pentru că a prezentat un program ambiţios şi novator. Light Your City a câştigat prin viziunea pe care o promovează, care nu doar fructifică resursele culturale ale oraşului şi ale zonei în care este situat acesta, dar propune un înnoit angajament civic şi are drept obiectiv transformarea Timişoarei într-un pol cultural de relevanţă europeană. Vă doresc ca acest deziderat să se împlinească!’, a afirmat Iohannis.
Şeful statului a precizat că de la decizia juriului european din 2016 şi până în prezent a fost parcurs un drum greu, care a presupus eforturi susţinute pentru a depăşi momentele extrem de dificile care au afectat punerea în practică a proiectului.
‘În ciuda obstacolelor apărute, aţi demonstrat hotărâre şi o foarte bună capacitate de organizare pentru a câştiga această veritabilă cursă contracronometru a pregătirii programului cultural pentru lansarea sa de astăzi’, a adăugat el.
Preşedintele Iohannis a indicat că a acordat Înaltul Patronaj proiectului, fiind unul de excepţie, dar şi ca recunoaştere a faptului că, aşa cum spune sloganul programului, ‘timişorenii au dovedit că vor şi pot să-şi lumineze oraşul prin ei înşişi, prin cultură şi implicare comunitară’.
‘Timişoara, locul unde în decembrie 1989 s-a aprins flacăra Revoluţiei şi s-a născut speranţa că România poate redeveni parte a Europei libertăţilor şi democraţiei, răspunde astăzi provocărilor unei lumi aflate în căutarea unor noi echilibre. O face prin energiile marilor sale resurse culturale, educaţionale şi ştiinţifice. Atunci când, la sfârşitul anului, programul cultural se va fi încheiat formal, vă doresc să constataţi că un astfel de proiect ambiţios nu se termină niciodată în acelaşi timp la căderea ultimei cortine. Sunt convins că Timişoara – Capitală Europeană a Culturii îşi va proba succesul prin moştenirea de lungă durată şi cât mai bogată pe care o va lăsa culturii’, a mai afirmat şeful statului în mesaj.