test
AcasăStiri generaleTM2023/ Programul săptămânii cuprinde spectacole de teatru, o expoziţie de sculptură şi...

TM2023/ Programul săptămânii cuprinde spectacole de teatru, o expoziţie de sculptură şi festivalul ‘Timişoara muzicală’

Prima săptămână a lunii mai aduce la Timişoara evenimente atractive pentru amatorii de cultură, cele mai captivante anunţându-se a fi festivalul ‘Timişoara muzicală’, care se va desfăşura pe parcursul întregii luni, şi expoziţia ‘după Sculptură / Sculptură după’, de la Cazarma Viena (Cazarma U).

Pe lângă acestea, Shakespeare se dezvăluie într-o reinterpretare specială, în viziunea regizorului italian Alessandro Serra, care va fi prezentat în Sala Mare a Teatrului Naţional Timişoara. Vor mai fi, în această săptămână, filme pentru toate gusturile, muzică de multe feluri, petreceri şi lansări de carte, anunţă Asociaţia TM2023.

Spectacolul Anotimpurilor FEST-FDR, ‘Furtuna’, după Shakespeare, în viziunea regizorului italian Alessandro Serra, este un omagiu adus teatrului, prin mijloacele teatrului şi va fi prezentat în Sala Mare a TNTm joi de la ora 19,00. Este jucat în italiană, cu supratitrare în limba română.

Joi de la ora 18,00 va avea loc vernisarea expoziţiei ‘după Sculptură/Sculptură după’, la Cazarma U, care va deveni un spaţiu cultural.

‘În câte feluri trăieşte încă sculptura? Ce mai poate surveni după ce marile modele şi-au desăvârşit manifestările? Îşi mai găseşte sculptura românească azi rostul, după experienţa Brâncuşi? Proiectul ‘după Sculptură / Sculptură după’ caută răspunsuri la aceste întrebări şi la altele şi propune publicului să le exploreze în următoarele şapte luni. Selecţia curatorială include producţii artistice care au la bază obiectul sculptural, dar care urmăresc o extensie temporală, spaţială sau meta-spaţială a acestuia’, transmite echipa TM2023.

Concertele Orchestrei Naţionale a Franţei, premiera de balet ‘Giselle’ şi prezenţa dirijorilor Cristian Măcelaru şi Gabriel Bebeşelea sunt doar câteva dintre momentele importante ale celei de-a XLVII-a ediţii a Festivalului Internaţional ‘Timişoara muzicală’, organizat de Opera Naţională Română Timişoara şi Filarmonica Banatul în perioada 5 mai – 2 iunie.

Deschiderea festivalului este programată vineri, 5 mai, de la ora 19,00 şi se anunţă a fi un eveniment special, prin concertul vocal-simfonic extraordinar ‘Carmina Burana’ de Carl Orff.

Duminică, 7 mai, de la ora 18,00, Opera Naţională Română din Timişoara ridică cortina pentru premiera baletului ‘Giselle’ de Adolphe Adam, sub bagheta dirijorală a lui Ciprian Teodoraşcu.

Vineri, de la ora 18,00 debutează ‘Seeing Ukraine’, la Universitatea de Vest Timişoara, un festival de film care pe durata a patru zile provoacă publicul să reflecteze asupra implicaţiilor războiului, dar şi să reconsidere termenul de solidaritate. Vor fi documentare şi filme de artă care invită publicul să înţeleagă situaţia complicată contemporană într-un cadru mai larg.

Teatrul Merlin îşi cheamă publicul în lumea spectacolului pentru cei mici cu ‘Frumoasa adormită’, miercuri, de la ora 10,00.

Iubitorii de arte plastice pot urmări peisaje culturale, miercuri, urmând trasee ale galeriilor de artă, cu începere de la ora 19,00, la Bastion sau Galeria Brăteanu. AGERPRES / (AS – autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks