Protopopul Timişoarei, Zaharia Pereş, afirmă că Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi (ITO) 2023 a transmis mesajul prieteniei ‘frumoase, curate, fără droguri’, iar participanţii au dat speranţa că România încă mai are tineri care să o salveze ‘prin comportament, atitudine, educaţie’.
Peste 5.000 de persoane au participat la cea de-a VII-a ediţie a Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi din întreaga lume, desfăşurată la Timişoara, în perioada 31 august – 3 septembrie, sub sloganul ‘Voi sunteţi prietenii Mei’.
‘Au avut loc manifestări în locuri publice, au fost marşuri, evenimente culturale, artistice, ştiinţifice, religioase. La miezul nopţii s-a făcut linişte, cu toţii s-au retras din spaţiile publice deschise, iar în urma miilor de participanţi, locurile au rămas curate. Sticle, doze sau ambalaje din hârtie au fost adunate în saci de către voluntari şi depuse în locurile special amenajate. În fiecare seară oraşul a rămas curat, iar Poliţia nu a fost nevoită să intervină în nici măcar un caz antisocial, de alcoolism sau consum de droguri. (…) În urma tinerilor de la ITO 2023 a rămas parfum de trandafir. Au dat dovadă de cultură, de educaţie; o educaţie în adevăratul sens al cuvântului. Ei ne-au dat speranţa că România nu este pierdută, că încă mai are tineri care să o salveze prin comportament, atitudine, educaţie, respectând adevăratele valori ale acestui popor. Încă mai există speranţă că astfel de tineri nu vor pleca din ţară în locuri cu obiceiuri şi valori străine de cele ale neamului nostru şi că pot construi România frumoasă, cu adevărat educată. Au arătat că ortodoxia înseamnă prietenie normală şi respect’, a spus protopopul Timişoarei, Zaharia Pereş.
Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi s-a încheiat în prezenţa a mii de credincioşi, în Catedrala Mitropolitană, când Torţa #ITO 2023 a fost predată de către Mitropolitul Ioan al Banatului tinerilor reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Bucureştilor, unde se va desfăşura viitoarea ediţie a evenimentului, care va celebra 100 de ani de la înfiinţarea Patriarhiei Române.
Coordonatorul ITO 2023, preot Nichifor Tănase, a arătat, în context, că participanţii la acest eveniment vor pleca de la Timişoara cu istoria, cultura şi spiritualitatea oraşului.
‘Sunt multe dimensiuni care ţin de interculturalitate, de pluriconfesionalism, de plurietnicitate, este o diversitate confesională, culturală, etnică, circuitul art-nouveau, obiective cultural-turistice, biserici, legendele oraşului, oameni de cultură şi de spiritualitate care au ce să le transmită tinerilor. O mică Europă putem găsi în acest moment, în Timişoara’, a precizat preotul.
Peste 500 de voluntari au asigurat buna desfăşurare a Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi, potrivit Oanei Barbu, trainer specialist în Comunicare, care s-a ocupat de pregătirea acestora.
ITO 2023 a fost un eveniment cuprins în agenda Capitalei Europene a Culturii TM 2023, organizat de Arhiepiscopia Timişoarei alături de zeci de parteneri.