Timişoara va vibra anul acesta în ritmul diverselor proiecte culturale care vor fi tot atâtea ocazii de sărbătoare şi bucurie, a spus ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, la deschiderea oficială a Programului Cultural Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.
‘A fi capitală culturală europeană înseamnă şi rezultate pozitive pentru dinamismul unui oraş, pentru imaginea şi economia sa, iar marea provocare va fi să conservăm această dinamică pe termen lung. În context, îmi exprim încrederea că entuziasmul, dialogul, arta şi inovaţia vor face un loc de întâlnire al culturilor. De altfel, aceasta este şi esenţa mesajului meu de încredere în viitor, de încredere în talentul şi creativitate artistică în toate formele sale de exprimare, în diversitatea culturală care ne aduce împreună, dar care ne face diferiţi în forţa valorilor europene’, a afirmat Lucian Romaşcanu.
El şi-a declarat mulţumirea că se află la Timişoara ‘pentru a celebra cultura, creativitatea şi dialogul’.
‘Timişoara Capitală Culturală Europeană este un program ambiţios, care implică nu numai responsabilităţi uriaşe din partea tuturor celor care au contribuit la realizarea sa, dar şi provocări pe măsură, iar la final excepţionale realizări, cu efecte pozitive nu numai pe scena culturală românească şi internaţională, dar şi pentru scena economică. Vorbim despre un program care uneşte artişti, generaţii şi naţionalităţi într-un spirit cu adevărat european şi cu deschidere către culturile şi valorile fundamentale europene’, a declarat ministrul Culturii.
El a afirmat că, deşi se traversează, în prezent, vremuri tumultoase şi conflicte la graniţele noastre, acestea ‘au subliniat deopotrivă rolul esenţial al culturii pentru rezilienţă şi bunăstare’.
‘Astăzi mai mult ca oricând, recunoaştem nevoia de a investi mai mult în educaţia culturală şi artistică, în definirea unui statut mai bun şi a unor condiţii de muncă îmbunătăţite pentru artiştii şi profesioniştii din domeniul culturii. De altfel, Ministerul Culturii a reuşit o reformă a sistemului de finanţare a sectorului cultural, creând un cadru juridic şi administrativ mai stabil, previzibil şi durabil pentru întregul sector cultural independent. Avem nevoie mai puternic de mobilizare şi solidaritate în Europa, de schimburi şi mobilităţi tot mai consistente între culturile, societăţile şi economiile noastre, iar Europa şi fiecare dintre ţările noastre trebuie să continue să investească în cultură, în creativitate şi inovaţii’, a mai spus Romaşcanu.
Ministrul i-a felicitat pe toţi cei care au contribuit la realizarea proiectului Timişoara 2023 Capitală Culturală Europeană şi a spus că este convins că la sfârşitul proiectului ‘toată lumea va fi fericită’.
‘Închei prin adresa felicitări tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui grandios proiect, rezultatul unui efort de mai bine de opt ani, un proiect care mobilizează şi inspiră deopotrivă. Şi vreau să subliniez că, în răspăr cu tradiţia noastră de a pune totuşi politica înaintea oricăror alte demersuri, vreau să îl felicit pe primar, pe preşedintele Consiliului Judeţean, pe liderii partidelor politice din Timişoara că şi-au pus toate eforturile pentru a duce acest eveniment la nivelul pe care îl aşteptăm şi sunt convins că la sfârşitul acestui an extrem de important pentru Timişoara, toată lumea va fi fericită şi se va felicita pentru această decizie importantă’, a mai spus ministrul Culturii.