Politica pentru Capitala Europeană a Culturii a fost şi este ceea ce a trebuit să fie în Timişoara, a afirmat vineri ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, la conferinţa de presă internaţională prilejuită de deschiderea evenimentului de la Timişoara.
Lucian Romaşcanu şi-a prefaţat intervenţia cu un salut în mai multe limbi precizând că ‘deja Timişoara este o capitală multiculturală, poate chiar europeană a culturii, dintotdeauna’.
‘Aici este locul în care trăiesc nenumărate naţionalităţi în foarte bună înţelegere şi nu facem acum cu această capitală culturală decât să extindem ceea ce Timişoara face de foarte mult timp’, a spus Romaşcanu.
El a precizat că este fericit că titlul de Capitală Culturală Europeană a fost amânat cu doi ani fiindcă nu ar fi fost o idee bună ca acest lucru să se întâmple în perioada pandemică.
‘Din punct de vedere al implicării Ministerului Culturii lucrurile au mai fost comunicate, sunt fericit să putem să sprijinim, am fost cei care am preselectat la momentul iniţial oraşele candidate, Timişoara a reuşit să câştige, am reuşit să nu avem Capitală culturală europeană în 2021 şi să amânăm cu doi ani, pentru că ar fi fost ceva oricum foarte departe de ceea ce ne-am fi dorit să avem o capitală culturală în plină pandemie. Am finanţat cu 114 milioane de lei investiţiile în patrimoniul cultural, în infrastructură culturală, cincizeci şi ceva de milioane de lei în programe culturale, din aceşti bani parte în Teatrul Naţional din Timişoara, avem prin programele derulate de unitatea de management a proiectului probabil vreo 25 de milioane de euro care vor intra în Timişoara. Ministerul Culturii este un partener (…) dar mă bucur să văd că în Timişoara politica pentru capitala culturală a fost şi este ceea ce a trebuit să fie’, a afirmat ministrul Culturii.
Romaşcanu a precizat că tot ce se va investi în Timişoara va fi pentru timişoreni şi a spus că aşteaptă ‘un număr foarte mare de oameni’ care să vină să viziteze oraşul.
‘Nu ne punem niciunul la butonieră acest şir de evenimente, este doar de la timişoreni pentru timişoreni şi pentru Europa, şi sunt convins că la sfârşitul anului vom avea de numărat, de cuantificat, un şir întreg de evenimente de succes, un număr foarte mare de oameni care au venit să viziteze şi să vadă ce s-a întâmplat în Timişoara, o Timişoară care va beneficia de toate investiţiile din acest an, şi toate programele din acest an, pentru ani mulţi de acum încolo – avem exemplul Sibiului care a fost urcat pe un palier mai sus din punct de vedere cultural şi turistic după ce a fost gazdă şi Capitală Culturală Europeană în 2007’, a mai spus ministrul Culturii.
Romaşcanu a mulţumit, de asemenea, şi tuturor oficialilor din alte ţări care sunt prezenţi la Timişoara pentru deschiderea evenimentului. ‘Este un interes destul de mare din partea tuturor prietenilor României pentru această provocare culturală, pentru că până la urmă este un exerciţiu extraordinar pentru deschiderea Capitalei Culturale Europene Timişoara 2023’, a subliniat el.
Întrebat ce va face şi ce îşi doreşte să vizeze în Timişoara, Romaşcanu a spus că şi-ar dori să meargă peste tot, să viziteze tot ce se poate în timpul pe care-l va avea la dispoziţie.
‘Aş merge peste tot. Avantajul unui asemenea tip de deschidere este că ai şansa să te întâlneşti cu foarte multă lume, mă voi întâlni cu miniştri ai culturii, colegi din zonă. Cu mare bucurie aştept să merg la expoziţia Victor Brauner’, a punctat Lucian Romaşcanu.