AcasăStiri generaleTM2023/ Serie de evenimente la UVT pentru a marca încheierea anului Capitalei...

TM2023/ Serie de evenimente la UVT pentru a marca încheierea anului Capitalei Europene a Culturii

Universitatea de Vest Timişoara (UVT) marchează încheierea anului dedicat Capitalei Europene a Culturii printr-o serie de evenimente destinate timişorenilor de toate vârstele, din care nu lipsesc momente referitoare la Revoluţia din Decembrie 1989 de la Timişoara.

‘Programul ‘La UVT, Cultura este Capitală’ se încheie la final de an cu mai multe expoziţii, dezbateri şi proiecţii, cu un accent special asupra simbolisticii zilelor comemorative ale Revoluţiei din Decembrie 1989 de la Timişoara’, a transmis rectorul UVT, Marilen Pirtea, într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

Liceenii sunt invitaţi să participe vineri, 8 decembrie, de la ora 11,00, la Liceul ‘J.L. Calderon’, la un eveniment unde vor putea afla mai multe detalii despre Revoluţia din Decembrie 1989 de la Timişoara, într-un dialog cu Vasile Popovici, unul dintre martorii şi actorii acelor momente istorice.

Tot vineri are loc turul ghidat ‘Memoria zilei de 17 decembrie’, alături de scriitorul Marcel Tolcea, de la UVT, care va vorbi despre evenimentele şi locurile care au marcat acele zile dramatice. Turul va avea loc începând cu ora 13,00, de la Consiliul Judeţean Timiş. Turul este gratuit şi se adresează liceenilor, care vor avea ocazia să cunoască mai bine istoria oraşului.

Ziua de vineri va fi marcată şi de deschiderea expoziţiei de pictură-grafică ‘Fie să renască’, de la ora 16,00, la UVT, apoi poate fi vizitată la Galeria Facultăţii de Arte Timişoara şi care este semnată de artiştii Valeriu Sepi şi Nicolae Covaci.

Sâmbătă, 9 decembrie, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) şi Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS), în parteneriat cu UVT, deschid o expoziţie omagiu – ‘Eroi fără glorie’, dedicată românilor ale căror gesturi de conştiinţă şi curaj civic au pregătit şi au făcut posibilă Revoluţia din decembrie 1989. Aceasta poate fi vizitată la parterul UVT.

Tot sâmbătă, are loc un eveniment marca ‘Timişoara. Harta secretă: oameni şi locuri’, la Cinema Victoria, începând cu ora 16,00, alături de Adriana Babeţi şi invitaţii săi. Vor fi vizionate trei episoade din seria captivantă care a cucerit deja inimile publicului: ‘Cafeină pe Bega’, care surprinde câteva momente spectaculoase din istoria cafenelelor în Timişoara, marcând mai multe premiere de pe teritoriul actual al României. Între acestea, funcţionarea primei cafenele turceşti (1560), dar şi inventarea espressorului de către timişoreanul Francesco Illy, care are o poveste de viaţă fascinantă.

Programul va continua cu cel mai nou episod al seriei de documentare, ‘Cetatea dulce’, care porneşte de la povestea machetei dulci a cetăţii Timişoara oferită în 1716 la Viena prinţului eliberator Eugen de Savoya, iar apoi reconstituie istoria artei cofetarilor timişoreni până azi (de la Kandia la artizanii ciocolatieri italieni din prezent); povestea continuă prin reconstituirea primei culinariade mondiale inspirate de cel mai vechi tratat gastronomic european, Ars coquinaria de Apicius, care a avut loc la Timişoara în 1779. Proiecţia va fi urmată de o discuţie alături de Adriana Babeţi şi invitaţii ei.

Duminică, 10 decembrie, va avea loc proiecţia filmului ‘Timişoara: Decembrie 1989’, regizat de Ovidiu Bose Paştină, la Cinema Victoria. Este primul documentar despre Revoluţia din Timişoara, realizat la începutul anului 1990 şi produs de Sahia Film. Filmul a câştigat Marele Premiu la Festivalul de Documentar Neubrandenburg din Germania şi a fost prezentat la festivalurile de film de la Berlin şi Munchen. La Festivalul de Film de la Yamagata din Japonia, a fost selecţionat printre cele mai bune documentare ale lumii. AGERPRES / (AS – autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks