Evenimentele dedicate deschiderii oficiale a Programului Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2023 continuă duminică, organizatorii pregătind o paletă diversă de manifestări – spectacole de teatru în aer liber, concerte, expoziţii şi lansări de carte.
Cele trei pieţe ultracentrale amenajate TM2023, Operei/Victoriei – Libertăţii şi Unirii sunt pline de turişti şi localnici, care, cumulat, au depăşit în seara deschiderii, vineri, 15.000 de persoane, iar sâmbătă doar la expoziţia – retrospectivă ‘Victor Brauner’ de la Muzeul Naţional de Artă Timişoara au trecut pragul peste 2.000 de vizitatori care au aşteptat la un rând impresionabil pentru a intra.
Vremea însorită, tulburată doar de o scurtă ploaie, a permis duminică publicului de toate vârstele să se bucure de o paradă a marionetelor gigantice aduse de partenerii culturali ai Capitalei Culturale Europene 2023 Veszprem din Ungaria, precum şi de actori pe picioroange.
Spectacolul cu marionete a avut şi un rol educativ, atrăgând atenţia asupra protejării mediului.
‘Este un proiect care a demarat în urmă cu trei ani, în colaborare şi coproducţie cu Teatrul de Stat Csiky Gergely din Timişoara, cu un spectacol ‘Romeo şi Julieta’ pentru adolescenţi şi adulţi, după care am continuat cu ‘Cerbul fermecat’ şi ‘Cenuşăreasa’. Câştigând ambele oraşe titlul de Capitală Culturală Europeană 2023, am decis să facem un proiect mai mare, care să fie mai vizibil, cu păpuşi gigantice. Am dorit să atenţionăm despre animalele care sunt în primejdie, cele microscopice, pe care noi le-am mărit la dimensiunea de 1/20.000 şi vor fi iluminate, avem şi libelule care se mai găsesc pe malurile Canalului Bega şi alte şapte vietăţi care sunt în pericol din cauza mediului înconjurător pe Lacul Balaton’, a explicat Szoke Kaminski Andrei, directorul Teatrului ‘Kaboka’ din Veszprem.
Potrivit acestuia, un alt element al defilării sunt păpuşile gigantice, pe picioroange, mânuite de actori care fac un extraordinar spectacol de circ. ‘Proiectul a început anul trecut cu mai multe teatre din Ungaria şi Teatrul de Stat în limba maghiară din Timişoara, mai mulţi scenografi. Au făcut un workshop pentru mânuire, iar picioroangele sunt pe schelet de fier, îmbrăcate în mătase. Copiilor le place, dar noi le dăm şi explicaţii despre cum să trăim într-un mediu protejat’, a precizat directorul Teatrului ‘Kaboka’ din Veszprem.
În paralel, pe mai multe scene din oraş se derulează spectacole şi concerte. Seara nu se va încheia cu focuri de artificii, ci cu invitaţia amfitrionilor TM2023 adresată tuturor celor care vor dori să vină în Timişoara, care este pregătită cu peste 1.000 de evenimente până în februarie 2024.