Lecturile Culinaria Banatica vor continua, vineri, cu un nou eveniment, la ‘Grătarul cu Ştaif’ din Piaţa Unirii din Timişoara, unde organizatorii propun explorarea fascinantei teme a identităţii culinare locale, alături de invitaţi iniţiaţi în arta gastronomiei, de la tradiţional la modern.
‘De la tradiţional la modern, amestecuri culturale şi provocări în industria culinară; toate vor fi discutate într-un dialog animat şi informativ, iar moderatorul întâlnirii, Caius Merşa, va ghida discuţia spre subiecte intrigante legate de tradiţiile şi evoluţia bucătăriei locale’, transmit organizatorii Culinaria Banatica, într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.
Oana Irina Coantă, invitată la ‘Grătarul cu Ştaif’, şi-a dezvoltat pasiunea pentru tradiţiile culinare locale, fiind atrasă de bucătăria profesionistă. Alături de ea va fi Cosmin Dragomir, jurnalist gastronomic, coautorul volumului ‘Dulce Românie – o istorie a deserturilor de la noi’ şi câştigător al Premiului Gault & Millau oferit de Asociaţia Naţională a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism.
La întâlnirea de vineri se va discuta despre amestecuri culturale, despre modul în care diverse influenţe culturale au contribuit la formarea identităţii gastronomice unice a zonei Banatului, despre tendinţele îndreptate spre exclusivitatea produselor locale, analiza modului în care se dezvoltă tendinţele de a promova şi prezenta produsele locale într-o manieră unică şi exclusivistă.
Nu va fi uitat turism culinar, cum poate gastronomia locală să devină un motor pentru turism şi cum se pot integra experienţele culinare în oferta turistică a regiunii.
Provocarea ‘conservare vs. evoluţie’, de a păstra autenticitatea reţetelor tradiţionale în contextul unei lumi în schimbare constantă va încheia evenimentul.
Evenimentele organizate în cadrul proiectului Culinaria Banatica sunt o oportunitate unică de a explora şi savura gastronomia autentică a regiunii Banatului. Evenimentul face parte din Programul cultural naţional Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 şi este finanţat de Centrul De Proiecte prin programul GROW, cu fonduri de la Ministerul Culturii.