AcasăStiri generaleTM2023/Timiş: Despre identitatea culinară locală, în Timişoara, cu Culinaria Banatica

TM2023/Timiş: Despre identitatea culinară locală, în Timişoara, cu Culinaria Banatica

Lecturile Culinaria Banatica vor continua, vineri, cu un nou eveniment, la ‘Grătarul cu Ştaif’ din Piaţa Unirii din Timişoara, unde organizatorii propun explorarea fascinantei teme a identităţii culinare locale, alături de invitaţi iniţiaţi în arta gastronomiei, de la tradiţional la modern.

‘De la tradiţional la modern, amestecuri culturale şi provocări în industria culinară; toate vor fi discutate într-un dialog animat şi informativ, iar moderatorul întâlnirii, Caius Merşa, va ghida discuţia spre subiecte intrigante legate de tradiţiile şi evoluţia bucătăriei locale’, transmit organizatorii Culinaria Banatica, într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.

Oana Irina Coantă, invitată la ‘Grătarul cu Ştaif’, şi-a dezvoltat pasiunea pentru tradiţiile culinare locale, fiind atrasă de bucătăria profesionistă. Alături de ea va fi Cosmin Dragomir, jurnalist gastronomic, coautorul volumului ‘Dulce Românie – o istorie a deserturilor de la noi’ şi câştigător al Premiului Gault & Millau oferit de Asociaţia Naţională a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism.

La întâlnirea de vineri se va discuta despre amestecuri culturale, despre modul în care diverse influenţe culturale au contribuit la formarea identităţii gastronomice unice a zonei Banatului, despre tendinţele îndreptate spre exclusivitatea produselor locale, analiza modului în care se dezvoltă tendinţele de a promova şi prezenta produsele locale într-o manieră unică şi exclusivistă.

Nu va fi uitat turism culinar, cum poate gastronomia locală să devină un motor pentru turism şi cum se pot integra experienţele culinare în oferta turistică a regiunii.

Provocarea ‘conservare vs. evoluţie’, de a păstra autenticitatea reţetelor tradiţionale în contextul unei lumi în schimbare constantă va încheia evenimentul.

Evenimentele organizate în cadrul proiectului Culinaria Banatica sunt o oportunitate unică de a explora şi savura gastronomia autentică a regiunii Banatului. Evenimentul face parte din Programul cultural naţional Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 şi este finanţat de Centrul De Proiecte prin programul GROW, cu fonduri de la Ministerul Culturii.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks