Proiectul de reluare a navigabilităţii pe toată lungimea râului Bega, de la ecluzele de la Sânmihaiu Român până la frontiera cu Serbia, continuă, în perioada 15 – 17 iunie, prin activarea parcursului fluvial prin artă, explorare şi ateliere.
Luna iunie propune tema arhitecturii pe Bega, care va fi analizată în cadrul unor explorări realizate cu ambarcaţiunea simbol a Timişoarei, ‘Pelican’, alături de specialişti din România şi Serbia.
”Bega este un rezultat al acţiunii umane în peisajul natural, iar reţeaua de localităţi, poduri şi clădiri ne poate face să discutăm despre un patrimoniu hidrotehnic cu particularităţi unice în regiune şi în Europa”, spun reprezentanţii Asociaţiei Ecluze pe Bega, într-un comunicat transmis, marţi, AGERPRES.
Specialiştii vor face o analiză a evoluţiei teritoriului, de la transformările petrecute în timp, până la o nouă viziune asupra relaţiei dintre oraş şi apă. Studiul se va realiza de către arhitecţi din cadrul asociaţiilor profesionale sârbe – Drustvo Arhitekata Zrenjanina şi Drustvo Arhitekata Novi Sad, ai Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism a Universităţii Politehnica Timişoara, D Proiect, dar şi de către echipe de studenţi de la facultăţile de arhitectură din Timişoara şi Novi Sad.
Pe baza datelor obţinute, se va elabora o strategie de intervenţie care să fie suport pentru viitoare proiecte culturale şi de arhitectură, iniţiate de autorităţi sau de entităţi private.
Vor avea loc concerte prin care proiectul ”Ecluze pe Bega” deschide râul către publicul larg, activându-l prin muzică. Pe data de 17 iunie vine în faţa publicului Utip, cu un DJ set electrizant care va porni pe înserat. Artistul născut în Timişoara locuieşte în Berlin, unde este o prezenţă obişnuită în faţa deck-urilor din cluburi celebre din capitala Germaniei precum Sisyphos sau Promenade ECK.
Pontonul situat pe malul de vizavi de fosta Fabrică de Ţigări din Timişoara va servi ca scenă temporară pentru o parte a set-ului propus de Utip. Se va porni de la pontonul D’arc pe Mal la ora 19,00, pe maluri, cu bicicletele sau pietonal, alături de scena în mişcare pe apă, vasul ‘Pelican’, până la pontonul din Iosefin (Fabrica de Ţigări), unde petrecerea va continua vreme de aproape o oră, după care se va reveni la D’arc pe Mal.
Proiectul ‘Ecluze pe Bega / Conexiuni culturale’ face parte din Programul cultural naţional ‘Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023’ şi este finanţat prin programul Grow Timişoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timişoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii.