Trei filme clasice ale cineastului maghiar Istvan Szabo vor putea fi văzute la Bucureşti şi Timişoara, în cadrul unei retrospective pe care Ceau, Cinema! o organizează împreună cu Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar Bucureşti, înaintea celei de-a X-a ediţii a festivalului.
‘Mephisto’ (1981), ‘Colonelul Redl’ (1985) şi ‘Hanussen’ (1988), trilogia informală de drame istorice şi politice care îl au în rolul principal pe celebrul actor austriac Klaus Maria Brandauer, vor fi proiectate la Cinemateca Eforie din Bucureşti în perioada 23-25 iunie şi la Cinema Victoria din Timişoara între 30 iunie şi 2 iulie, ca parte a unui Warm-Up la ediţia aniversară Ceau, Cinema!, arată un comunicat al Ceau,Cinema!, remis, marţi.
Filmele vor fi prezentate în versiuni restaurate 4K de Arhiva de Filme din Ungaria. Biletele sunt disponibile pe Eventbook.
Cu acţiunea situată în Germania la începutul anilor ’30, ‘Mephisto’ are în prim-plan un actor de teatru care se află în faţa unei dileme: renunţă la poziţia sa apolitică şi respectă doctrina Reich-ului sau riscă uitarea. ‘Mephisto’ a câştigat premiul FIPRESCI şi premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de la Cannes, precum şi premiul Oscar pentru cel mai bun film străin.
Plasat în ultimii ani ai Imperiului Austro-Ungar, ‘Colonelul Redl’ spune povestea unui tânăr şi ambiţios ofiţer care se chinuie să acceadă la cele mai înalte ranguri ale armatei, dar a cărui ascensiune e pusă în pericol de intrigi politice. Filmul a obţinut premiul juriului la Festivalul de la Cannes, a fost nominalizat la Premiile Oscar şi Globurile de Aur şi a câştigat premiul BAFTA pentru cel mai bun film străin.
În ‘Hanussen’, Klaus Maria Brandauer interpretează un hipnotizator şi clarvăzător austriac, stabilit la Berlin după ce a fost rănit în Primul Război Mondial şi ale cărui calităţi speciale îl aduc în atenţia naziştilor. ‘Hanussen’ a fost selectat în competiţia Festivalului de la Cannes şi a primit o nominalizare pentru cel mai bun film străin la Premiile Oscar.
Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală şi fondat împreună cu Asociaţia Marele Ecran. Ediţia a zecea a festivalului se va desfăşura între 12 şi 16 iulie la Timişoara.
Proiectul face parte din Programul cultural naţional ‘Timişoara-Capitală Europeană a Culturii în anul 2023’ şi este finanţat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timişoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.