Brâncuşi revine în România după 50 de ani, în Capitala Europeană a Culturii Timişoara 2023, într-o expoziţie care va fi vernisată sâmbătă, la Muzeul Naţional de Artă Timişoara (MNArT), şi care reprezintă momentul culminant al evenimentelor culturale din anul TM2023.
Cele peste 100 de piese, evaluate la peste o jumătate de miliard de euro şi care vor fi expuse pe simezele Muzeului Naţional de Artă din Timişoara în cadrul expoziţiei ‘Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale’, au fost montate de o echipă de specialişti din Marea Britanie.
Evenimentul beneficiază de împrumuturi excepţionale de la Muzeul Naţional de Artă Modernă, Centre Pompidou din Paris, Tate din Londra, Fundaţia Guggenheim, Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti şi Muzeul de Artă din Craiova, precum şi din colecţii particulare. Expoziţia este cea mai importantă dedicată marelui sculptor în ultima jumătate de secol în România şi va rămâne deschisă până în 28 ianuarie 2024, cu un program de vizitare de miercuri până duminică, între orele 10,00 – 20,00.
Expoziţia ‘Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale’ îşi propune să ilustreze particularitatea artistului care a reuşit să creeze forme pure, eliberate de orice influenţă.
Curatoriată de Doina Lemny, exeget al operei brâncuşiene, expoziţia aduce în atenţia publicului diferite etape ale parcursului artistic al sculptorului, de la operele create sub influenţa învăţământului de la Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti la confruntarea cu sculptura lui Rodin, până la decizia sa radicală de a abandona modelajul pentru a adopta metoda şlefuirii directe. În dialog cu sculpturile va fi expusă şi o foarte interesantă şi inedită selecţie de fotografii şi fragmente filmate de artist.
La Muzeul Naţional al Banatului rămân deschise publicului expoziţiile permanente ‘Spaţiile Oravitzan’, ‘Ştefan Popa Popa’s’, ‘Istoria militară a Banatului’ şi temporara ‘Ciprian Porumbescu 170. O viaţă, o epocă, un ideal’.
Muzeul Naţional de Artă prezintă, între altele, expoziţia temporară ‘Apogeul Artei Preistorice Europene Cultura Cucuteni’ şi expoziţiile permanente ‘Artă Bănăţeană şi Artă Modernă Românească’, ‘Artă Europeană’ (Fondul Ormos Zsigmond) şi Colecţia ‘Corneliu Baba’.
Muzeul Satului Bănăţean vine, în ultima sâmbătă de Răpciune, cu Festivalul răchiei şi al zacuştii, la Hambar.