Voci de mare valoare ale unor solişti români din diaspora, care s-au impus pe scenele lirice internaţionale, vor susţine sâmbătă, de la ora 18,00, în sala Palatului Culturii din Timişoara, o Gală de operă, alături de orchestra Filarmonicii Banatul şi sub bagheta dirijorului Ciprian Teodoraşcu.
Evenimentul este iniţiat de Clubul Rotary Cetate Timişoara împreună cu Teatrul Naţional Timişoara şi Filarmonica Banatul, care şi-au propus să aducă acasă artişti români din diaspora, pentru a susţine proiecte artistice în programul anului Capitalei Europene a Culturii TM2023.
Protagoniştii evenimentului de sâmbătă sunt soprana Luiza Fatyol, tenorul Ioan Hotea şi baritonul George Petean.
Preşedintele în exerciţiu al Clubului Rotary Cetate, Andreea Lutz, spune că pentru acest an şi-a dorit o astfel de manifestare de mare clasă, pentru că Timişoara merită un eveniment clasic.
‘Dacă am avea mai mulţi simpatizanţi ai acestui gen de muzică, sălile Operei şi a Filarmonicii ar fi întotdeauna pline. Am vrut, prin acest eveniment, să aducem acasă artiştii din Timişoara care au plecat din ţară şi pe care îi cunoaştem. Este un concert unic şi ideea a venit odată cu Timişoara Capitală Culturală Europeană şi cu aniversarea a 20 de ani ai Clubului, în decembrie, şi mi-am propus ca acest an rotarian să fie dedicat total culturii. Am reuşit să reunim voci superbe, celebre care să vină să cânte pentru comunitatea timişoreană’, a precizat Andreea Lutz.
Capul de afiş al evenimentului este George Petean, care cântă pe cele mai importante scene de operă din lume şi în acest va susţine un singur eveniment în România, cel de la Timişoara.
Directorul Filarmonicii Banatul, Ovidiu Andriş, a declarat, pentru AGERPRES, că sunt peste 4.000 de artişti români plecaţi în diaspora, care au şi loc de muncă stabil într-o orchestră, iar instituţia pe care o conduce vine în acest eveniment cu ce are mai bun, orchestra, dar şi cu dorinţa de aducere acasă a artiştilor români din diaspora, obiectiv care a devenit unul dintre proiectele sale prioritare.
‘Mi-a plăcut foarte mult acest proiect în care sunt implicaţi români din diaspora. Chiar şi în proiectele mele precedente, alături de Romanian Chamber Orchestra şi Cristian Măcelaru, mergem pe această tipologie de a readuce artişti români de marcă înapoi acasă. Mă bucură foarte mult prezenţa lui George Petean; pentru doi ani, amândoi am fost colegi la Opera din Hamburg, din al cărei ansamblu făcea parte. Îl avem şi pe Ioan Hotea, cu o voce extraordinară şi cu o carieră impresionantă. Ni se alătură Luiza Fatyol. Desigur, o piesă foarte importantă este dirijorul orchestrei Filarmonicii (în acest spectacol, n.r.), maestrul Ciprian Teodoraşcu. În repertoriu avem un periplu prin compoziţii de Verdi, Donizetti, Rossini, o gală autentică de operă’, a detaliat Ovidiu Andriş.
Filarmonica participă la acest concert şi cu partea logistică şi cea artistică a evenimentului, făcând congruenţa între solişti, dirijor şi orchestră. Sâmbătă, cortina se va ridica în faţa a 60 de instrumentişti, trei solişti şi a dirijorului.
Managerul Teatrului Naţional Timişoara, Ada Lupu, a menţionat că instituţia pe care o conduce este gazda evenimentului şi oferă tot ce are la dispoziţie pentru a împlini şi a bucura publicul de adevăratele calităţi ale artiştilor.
În altă ordine de idei, Andreea Lutz precizează că spectacolul are şi o parte social-educativă, la Gală fiind invitaţi şi elevi şi cadre didactice de la Liceul ‘Iris’, unde sunt copii orbi sau cu probleme foarte grave de vedere. AGERPRES / (A – autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă)